Film o hrabrom činu Tome Buzova

Objavljeno: 24.05.2024. Pregleda: 30

Kratkometražni igrani film redatelja i scenarista Nebojše Slijepčevića Čovjek koji nije mogao šutjeti imat će svjetsku premijeru u sklopu službenog natjecateljskog programa na 77. Filmskom festivalu u Cannesu, objavila je Hina. Scenarij za film, koji se temelji na istinitom događaju iz 1993. godine, napisao je redatelj Nebojša Slijepčević. Film se bavi slučajem otmice u Štrpcima kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica oteli iz vlaka 19 putnika bošnjačke nacionalnosti a zatim ih likvidirali. Ovom zločinu svjedočilo je oko 500 putnika, no nitko im se nije usudio suprotstaviti, osim jedne osobe: umirovljenog časnika Tome Buzova koji je putovao u posjet sinu u Podgorici. Suprotstavljanje paravojnim snagama Buzov je platio životom.
Uloge u filmu nose: Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina i drugi.
Film je realiziran pod okriljem kuće Antitalent (Hrvatska), a koproducenti su Contrast Films (Bugarska), Les Films Norfolk (Francuska) i Studio Virc (Slovenija).
Inače, Toma Buzov je bio hrvatske nacionalnosti, a 2016. godine na zgradi na Novom Beogradu u kojoj je živio postavljena je spomen-ploča u znak sjećanja na njegov humani i hrabri čin.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Obaveštenje o kolačićima