Folkloraši i tamburaši HKPD „Matija Gubec“ u Segedinu

Objavljeno: 18.06.2010. Pregleda: 53

Članovi folklornog i tamburaškog odjela HKPD „Matija Gubec" iz Tavankuta posjetili su Segedin u Republici Mađarskoj, u subotu, 5. lipnja 2010., na poziv predsjednika Hrvatske manjinske samouprave u tome gradu, Dušana Marjanovića, a u povodu promocije hrvatskog folklora.

Za brojne goste okupljene na Trgu Andrása Dugonicsa u popodnevnim satima upriličen je jednosatni program ispunjen zvucima i plesovima bačkih Hrvata - Bunjevaca.

Program je otvorila Bernadica Vojnić Mijatov pjesmom „Tavankute, moje selo malo" koju je izvela uz tamburašku pratnju. Uslijedio je splet bunjevačkih plesova pod nazivom „Čuj Bunjevče", da bi nakon toga tamburaši pokazali svoje umijeće blokom pjesama. Program je završen spletom plesova pod nazivom „Srdiš se dušo".

gubec u segedinu 2Tijekom svog kratkog posjeta ovom prekrasnom živopisnom gradu u našem susjedstvu, članovi HKPD „Matija Gubec" bili su u prilici razgledati neke od znamenitosti Segedina, poput katedrale - crkve Votive i Kapije heroja, te čuti mnoge zanimljivosti vezane za povijest grada.

Ljubaznošću gospodina Marjanovića, organiziran je i posjet Vodoprivrednom muzeju, koji je smješten na samoj obali rijeke Tise, gdje su mogli čuti o velikoj poplavi koja je 1879. godine zadesila Segedin i vidjeti oruđa i strojeve koji su se u to doba koristili za izgradnju brana i zaštitu od poplava.

gubec u segedinu 3

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima