Godišnja skupština HLU „Cro Art“

Objavljeno: 26.02.2013. Pregleda: 51

CroArt god skupstina2013Hrvatska likovna udruga „Cro Art“ ušla je u treću godinu postojanja i prošla je razdoblje početnih istupa i vlastitog predstavljanja kao nove udruge. Članovi udruge iza sebe imaju veći broj održanih likovnih kolonija, slika i gostovanja u zemlji i okolnim državama gdje žive Hrvati, istaknuo je Josip Horvat, predsjednik ove udruge na godišnjoj skupštini udruge održanoj 21. veljače 2013. godine.

Program i rad članova udruge prihvaćen je ne samo od hrvatskih udruga u zemlji i inozemstvu, već i od drugih institucija i pojedinaca, posebice u području likovne kulture, istaknuo je Horvat.

„Glavna aktivnost Udruge temelji se na održavanju Međunarodne umjetničke kolonije 'Stipan Šabić'. Ona se nezaustavljivo profilira u skup cijenjenih umjetnika, profesora s likovnih akademija i njihovih asistenata i polako ali sigurno zauzima sve značajnije mjesto među kulturnim događajima, i u našem gradu, ali i u Vojvodini i šire. Za njom svoj put utire i Međunarodna likovna kolonija 'Panon', koja okuplja umjetnike triju susjednih zemalja - Srbije, Hrvatske i Mađarske. Uz potporu najviših ovdašnjih hrvatskih institucija među kojima su Hrvatsko nacionalno vijeće i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, i u suradnji s drugim hrvatskim udrugama, članovi 'Cro Art'-a će vlastitim zalaganjem značajno pridonositi čuvanju, njegovanju i potpori hrvatske kulturne baštine.“

Posebnu pozornost udruga pridaje suradnji s drugim hrvatskim udrugama u Srbiji. Tako su slikari „Cro Arta“ lane sudjelovali na „Četvrtim danima Antona Gustava Matoša i dr. Josipa Andrića“ u Plavni, potom na likovnoj koloniji u okviru manifestacije „Mikini dani“ u Beregu, kao i na manifestaciji „Slikarsko-pjevačka večer“ koju je organiziralo HKPD „Zora“ u Vajskoj. Vrijedi spomenuti i gostovanje na „Likovnoj koloniji Ivan Gundić Ćiso – Dalmata“ u Stanišiću kao i na šestoj po redu Likovnoj koloniji „Sonta 2012.“.

Među ostalim aktivnostima, osam slikara „Cro Arta“ boravilo je po drugi put i na koloniji u Segedinu koju je organizirala tamošnja hrvatska manjinska samouprava. Tom je prilikom ova likovna kolonija dobila i ime – „Tisa“.

Na skupštini su predstavljeni i novi članovi Udruge, među kojima je poznati slikar i likovni pedagog Sándor Kerekes. On je ovom prigodom istaknuo kako likovna umjetnost u Subotici u posljednje vrijeme ima veoma uske okvire.

„Suzila se sama likovna djelatnost, a nastao je okvir između službenih institucija i KUD-ova koji imaju likovne odjele. Međutim, kada sam se priključio ovoj skupini, od samoga početka sam uvidio njezinu društvenu ulogu i potporu autorima. A rekao bih da je to i glavni cilj cijeloga ovoga skupa, da se promoviraju i kolege iz Bosne, Mađarske, Hrvatske ili Rumunjske.“

Uzimajući u obzir tešku ekonomsku situaciju i sve maje novca koji se odvaja za kulturu, članstvo udruge se neće značajno ili uopće povećavati u doglednom razdoblju, osim šest članova koji su joj se od ove godine pridružili, dodao je Josip Horvat.

Osim kolonija „Stipan Šabić“ i „Panon“, u planu je udruge za ovu godinu, među ostalim, i održavanje skupne izložbe svih slikara „Cro Arta“, kao i sudjelovanje u ovogodišnjoj „Noći muzeja“.

Tekst i fotografija: Siniša Jurić

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima