Godišnji koncert HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 04.01.2014. Pregleda: 47

God koncertHKC2013-6Folklorni odjel Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“ održao je 8. prosinca 2013. godine svoj godišnji koncert u sportskoj dvorani Tehničke škole „Ivan Sarić“ u Subotici. Na sceni je nastupilo preko 150 izvođača, dobi od 4 do 24 godine, a svoje oduševljenje brojni gledatelji nisu skrivali. Publika je imala priliku vidjeti različite plesove – šokačke, makedonske, hercegovački linđo, banatske, vlaške, šopske te neizostavni splet bunjevačkih plesova.

„Večeras smo željeli prikazati rad u protekle tri godine“, pojasnio je voditelj folklornog odjela Andrija Bašić Palković. „Svi dobro znamo da je folklorni odjel Centra pretrpio mnoge izmjene. Veliki odliv članova, kao i kasnije priljev novih, otežao je rad. Sve je to trebalo usuglasiti, te je bilo potrebno i strpljenje i vrijeme. Ovo je nakon tri godine jedan veliki godišnji koncert.“

God koncertHKC2013-1

God koncertHKC2013-4Od ove godine aktivirao se i veliki broj djece, te je oformljena dječja skupina koju vodi Anica Čipak. Pripremni ansambl je, po riječima Andrije Bašića Palkovića, kasnije oformljen i za sada je malobrojan, ali ipak vrijedno radi i ta skupina se pod vodstvom Mirjane Čupurdije odmah priprema za reprezentativni sastav. Taj sastav vodi Andrija Bašić Palković i oni su se ove godine na brojnim natjecanjima i smotrama folklora pokazali u najboljem svjetlu. Od jeseni ove godine ponovno je oformljen folklorni odjel – ogranak ovoga Centra u Starom Žedniku, gdje s djecom i mladima radi Stevan Tonković – Pipuš. Nakon samo dva mjeseca rada i oni su nastupili na ovome koncertu i pokazali kako se upornost i želja za radom uvijek isplati. Plesače je pratio Tamburaški odjel HKC-a „Bunjevačko kolo“, koji je započeo s radom prije tri mjeseca pod vodstvom Mladena Bašića Palkovića i trenutačno ima 10 članova.

God koncertHKC2013-2Zapažen nastup imali su i gosti koncerta KUD „Crkvari“ iz Crkvara pokraj mjesta Orahovica iz Hrvatske, koji su se predstavili pjesmama i plesovima Slavonije. S ovim društvom suradnja postoji već 10 godina na obostrano zadovoljstvo.

Dobro je poznato kako je HKC „Bunjevačko kolo“ prolazilo kroz teško razdoblje i borbu za opstanak. Da je to tako potvrđuju podaci o stečaju, ali isto tako i podaci o otplaćenim dugovima za koje još uvijek nitko nije odgovarao. Inicijativa za spas Bunjevačkog kola je uspjela i moglo bi se reći da je to jedan od najvećih pothvata za ovu godinu. Ako za nikog drugog, onda za sve te mlade, djecu i roditelje koji ponovno imaju gdje dovoditi svoju djecu. Ponovno se imaju gdje okupljati i družiti, što je po riječima voditelja folklornog odjela, koji je ujedno i predsjednik Izvršnog odbora Centra, i jedini cilj.

God koncertHKC2013-3„Želja nam je da vrata HKC-a ‘Bunjevačko kolo’ budu svima otvorena, ne samo mladima nego i starijim ljudima, da ovo u pravom smislu te riječi bude Centar svih koji to žele.“

Kako bi zaokružili ovu godinu i prikazali sve radove, važno je napomenuti kako je uz veliku pomoć sponzora na maloj dvorani nedavno obnovljen krov, s ulične strane podignut je novi zid (stari je bio u fazi rušenja), te se mijenjaju dotrajali prozori. Radovi se, kao i ova godina, privode kraju.

God koncertHKC2013-5

Tekst: Ž. V.
Fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima