Godišnji koncert HKPD-a „Jelačić“ iz Petrovaradina

Objavljeno: 14.07.2014. Pregleda: 39

Godisnji koncert Jelacic2014-1Nakon većeg broja nastupa u zemlji i inozemstvu tijekom proteklih godinu dana, HKPD Jelačić održao je 28. lipnja 2014. godine, u Atriju samostana sv. Jurja u Petrovaradinu, svoj Godišnji koncert. Svojom nazočnošću, uzveličali su ga Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici i Mato Groznica, podtajnik Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice APV-a.

Prije početka koncerta nazočnima se obratio Dragan Đurić, generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici, zahvalivši nedavno osnovanoj pjevačkoj klapi društva na sudjelovanju u programu obilježavanja Dana državnosti RH u Beogradu i Subotici.

Godisnji koncert Jelacic2014-2-mVodeći program Koncerta, predsjednik Društva, Petar Pifat, rekao je, između ostalog, da su rad glazbenih sekcija diktirali brojni nastupi i gostovanja, te da je Društvo bilo prinuđeno u vrlo kratkom vremenu pripremati program Godišnjeg koncerta.

Ako je suditi prema reakciji publike, koncert je bio više nego izvrstan. Tridesetočlani mješoviti pjevački zbor, koji i danas čini okosnicu djelovanja HKPD-a Jelačić, interpretirao je skladbe mahom domaćih skladatelja: Štefanovića, Prepreka i Kolarića. Pravo osvježenje bio je nastup deseteročlane mješovite klape istoimene pjevačke sekcije. Četveroglasne izvedbe poznatih dalmatinskih skladbi Moja jube, Vilo moja i Ruža crvena izazvale su prave ovacije posjetitelja, koji su do posljednjeg mjesta ispunili Atrij samostana.

Godisnji koncert Jelacic2014-3-mBez obzira na probleme s kojima se susreću u svome radu, vrlo simpatičan je bio i zajednički nastup dječjeg i omladinskog tamburaškog orkestra društva sa spletom instrumentalnih skladbi iz Bačke, Slavonije i Podravine, kao i s pjesmom Osam tamburaša s Petrovaradina, koju je otpjevao tenor Miloš Ristić.

Ipak, koncert će na poseban način ostati upamćen po nastupu gostiju iz Rume – Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec, koji su tijekom svoga jednosatnoga nastupa, pod ravnanjem Josipa Jurce, prikazali vokalno-instrumentalno umijeće kroz više glazbenih žanrova domaćih i inozemnih skladbi, te solističkih točaka.

Godisnji koncert Jelacic2014-4-mSvečanost je završena razmjenom prigodnih riječi i darova predsjednika dvaju spomenutih društava: Pavla Škrobota i Petra Pifata, čime je javno potvrđeno njegovanje daljnje suradnje na očuvanju kulturnoga stvaralaštva srijemskoga kraja.

Tekst i fotografije: P. P.

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima