Godišnji tamburaški koncert HKPD-a „Matija Gubec“ iz Tavankuta

Objavljeno: 05.12.2014. Pregleda: 35

God koncert Gubec2014-1-mTradicionalna manifestacija tamburaškog orkestra Hrvatskog kulturnog prosvjetnog društva Matija Gubec“ iz Tavankuta svakako je godišnji tamburaški koncert. Osim redovitih manifestacija koje ovaj odjel prati, tu su još i nastupi folklornog odjela, samostalni nastupi pri raznim manifestacijama, otvorenja izložbi te praćenje turističkih programa u Tavankutu i drugim mjestima. Tavankutski su tamburaši tu i da učine ugodnijim boravak u ovome selu svima onima koji to žele.

God koncert Gubec2014-3-mViše od trideset tamburaša, koji pohađaju ovu sekciju, dokazuju da interes za tamburašku glazbu i tamburu kao instrument u ovoj zajednici ne jenjava i da će se bunjevačko kulturno nasljeđe i nadalje moći očuvati i mladima prenositi.

Program ovogodišnjeg koncerta, održanog 9. studenoga 2014. godine, započeli su najmlađi članovi tamburaškog odjela Spletom bunjevačkih igara. Starija dobna skupina tamburaša nastavila je sa skladbama domaćih i stranih autora. Tako su se na programu našle, osim bunjevačkih skladbi, i skladbe stranih autora – Pasquala Marquinha Nara, España CañiŠpanjolski ples i kompozicija Aleksandra Radua, Rumunjski zimski marš, evergrin glazba i kompozicije: Blue Spanish Eyes – Tužne španjolske oči i Jesenska elegija.

God koncert Gubec2014-2-mKao vokalni solisti nastupili su Kristina Crnković iz Tavankuta, Luka Matatić iz Subotice, Marko Križanović, publici poznat po izvedbama sevdalinki, a Martin Vojnić Mijatov i Boris Godar iz Tavankuta nastupili su sa slavonskim i dalmatinskim melodijama. Sada već dugogodišnji voditelj tamburaškog odjela, profesor tambure, Vojislav Temunović ravnao je orkestrom.

I ove je godine koncert održan u sportskoj dvorani OŠ Matija Gubec“, koja za programe ove, ali i drugih tavankutskih udruga, ustupa prostor zbog dugogodišnjeg ruiniranog stanja tavankutskog Doma kulture.

God koncert Gubec2014

Tekst: I. D.
Fotografije: Branka Milojević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima