Godišnja skupština HKUPD-a „Matoš“ iz Plavne

Objavljeno: 25.01.2016. Pregleda: 42

Skupstina Matos2016 1 mGodišnja skupština Hrvatskog kulturno umjetničko prosvjetnog društva Matoš iz Plavne održana je 16. siječnja 2016. godine, u dvorani Vatrogasnog doma, čime je obilježena osma obljetnica postojanja ove kulturne udruge. Članovi Predsjedništva i voditelji pojedinih odjela upoznali su nazočne o radu i financijskoj situaciji u protekloj godini te predložili program rada i financijski plan za ovu godinu. Navedene su sve aktivnosti udruge, suradnja s drugim udrugama i institucijama, te uključenost članstva u ostvarivanju predviđenog programa. Dalo se zaključiti da su djeca u protekloj godini bila glavni čimbenik u ostvarivanju dobrih rezultata Matoša. Sudionici skupa jednoglasno su usvojili sva izvješća te Plan i program rada i financijski plan.

Predsjednica udruge Kata Pelajić govorila je o ostvarenim rezultatima, poteškoćama u radu, te o programu u nastupajućoj godini. „Matoš je i prošle godine djelovao prema usvojenom Planu i programu rada, sukladno dobivenim novčanim sredstvima i mogućnostima same udruge. Matoš je postao vidljiv u sredini u kojoj djeluje“, kazala je ona.

Skupstina Matos2016 2 mNajviše poteškoća još uvijek ima tamburaški sastav, koji zbog raznih subjektivnih problema gotovo da nije niti radio. Najbolje rezultate postigao je dječji folklor, koji je u raznim prigodama i mjestima nastupio oko 15 puta. Jedan broj djece uključuje se i u literarni odjel, a jedna je učenica nagrađena na Pokrajinskoj smotri recitatora u Subotici putovanjem u Osijek. Održano je nekoliko književnih večeri a kao značajan događaj treba istaknuti predstavljanje izdanja NIU Hrvatska riječ, kojom je prigodom ova institucija darivala udruzi znatan broj svojih izdanja. Jedna članica sudjelovala je na natjecanju za Izbor najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Republike Hrvatske u Tomislavgradu. Nazočni su upoznati s nabavom nove tehničke opreme, kojom će se poboljšati kvaliteta rada udruge i predstavljanje javnosti.

U ovoj godini treba i dalje raditi na omasovljenju članstva, posebice djece i mladih te revitalizirati tamburaški sastav i pjevački zbor. Kadrovski problemi sve više prate udrugu. Udruga će nastaviti suradnju sa svim relevantnim institucijama i udrugama kulture. Dobar primjer bila je realizacija projekta sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, u kome su studenti etnologije i kulturne antropologije Filozofskog fakulteta iz Zagreba u dva navrata vršili terensko istraživanje na ovom prostoru Bačke.

U umjetničkom dijelu programa sudjelovala je dječja folklorna skupina i Biljana Zorić, solistica na bisernici, koja je odsvirala Kolo na bunaru dr. Josipa Andrića, a pjesnik iz Bođana Josip Dumendžić Meštar govorio je svoju pjesmu.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Pelajić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima