Godišnja skupština KUDH-a „Bodrog“ iz Monoštora

Objavljeno: 01.03.2018. Pregleda: 37

godisnja skupstina BodrogProtekla 2017. bila je za KUDH Bodrog još jedna uspješna godina, čulo se na godišnjoj skupštini te udruge. Tijekom prošle godine njihove pjevačke skupine – Kraljice Bodroga i Bodroški bećari, mlađa i srednja folklorna skupina kao i nekoliko aktivnih pojedinaca imali su više zapaženih nastupa u Srbiji i Hrvatskoj. Zagrebačka Smotra folklora, Vinkovačke jeseni, sudjelovanje u programu u povodu obilježavanja 15 godina obrazovanja na hrvatskom jeziku, neke su od značajnih manifestacija na kojima je sudjelovala i hrvatska udruga iz Monoštora.

„Za 51. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu pripremili smo običaj igranka i tada su prvi put kao prateći instrument kod izvođenja nekog običaja upotrijebljene gajde koje su tradicionalni glazbeni instrument Monoštora. Kraljice Bodoga sudjelovale su na Međunarodnom susretu naroda i kulture u Sikirevcima. Tom prilikom Bodrog je uključen u jedan veliki projekt Ministarstva kulture i sporta RH. Tiskan je zbornik koji sadrži tradicionalne pjesme posvećene Gospi Fatimskoj koje se pjevaju u Monoštoru, Sikirevcima, okolici Đakova“, kazala je podnoseći izvješće o radu dopredsjednica KUDH-a Bodrog Anita Đipanov Marijanović.
„Dječja skupina ukjučena je u projekt Igračka u srcu koji realizira Hrvatska matica iseljenika, a cilj projekta je da se djeci koja žive u iseljeništvu kroz dječje igre i igračke približi dio kulture i tradicije njihovih predaka“, kazala je Sonja Periškić koja u Bodrogu vodi dječju skupinu.
Ona je istaknula i potrebu bolje suradnje udruge i škole, a jedan od načina je da na školskim priredbama najmlađi članovi Bodroga pokažu ono što su naučili na probama u udruzi.
Udruga ima sedam svojih manifestacija. To su Pokladni bal, Veliki godišnji koncert, Alasi i bećari, Festival marijanskih pučkih pisama, U susret Zavitnom danu, Divanim šokački i Veliki Božićni koncert.
„Sve naše skupine sudjelovale su od općinskih do pokrajinskih natjecanja, gostovali su u Hrvatskoj i Srbiji. Matematičkim jezikom rečeno u 2017. godini imali smo više od 2.300 sati samo proba. Dodamo li tu nastupe i gostovanja, matematička računica je jasna: naši članovi su u prošloj godini bili aktivni 24 dana. A svi mi u udruzi smo volonteri“, kazao je predsjednik udruge Željko Šeremešić.

Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima