Godišnji koncert Dječjeg folklornog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice

Objavljeno: 30.06.2023. Pregleda: 55

Završila se još jedna školska godina. Što su naučili ili usavršili od jeseni do sada, članovi Dječjeg folklornog ansambla HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice prikazali su na koncertu pod nazivom Okreni se moje kolo malo koji je priređen ovoga tjedna u dvije večeri, 20. i 21. lipnja 2023. godine, u Velikoj dvorani Centra.

Dvanaest koreografija

Nastupili su članovi početne, mlađe dječje, starije dječje i predizvođačke skupine (uzrasta od vrtića pa do kraja osnovne škole), uz glazbenu pratnju orkestra Centra. Kroz ukupno 12 točaka prikazali su svoje umijeće u izvedbi tradicijskih plesova i pjesama s prostora Srbije, Hrvatske i Mađarske. Uz različite koreografije vezane za plesove bunjevačkih Hrvata (Cupanica i druga kola, Jastuk tanca, Bunjevačko momačko kolo i druge), na programu su se našle i: Rusinske igre iz Vojvodine, Vlaško nadigravanje, Okreni se moje kolo malo (pjesme i plesovi Like), Šopske igre, Posavka sam od glave do pete (pjesme i plesovi Posavine), Muški mađarski ples (Férfi tánc), Šećem, šećem drotičko (dječje pjesme, plesovi i brojalice iz Međimurja) i Zavrzlama (igre iz Šumadije).
Folkloraše su pripremili voditelj Dječjeg ansambla Centra Nemanja Sarić i plesna asistentica Martina Vojnić Tunić. Voditeljica pjevanja je Ines Bajić, a voditelj orkestra Zvezdan Bašić Palković. Garderobijerka je Ružica Kozma, tehnička podrška bili su Dejan Radaković i Martin Vukov, dok je za rasvjetu bio zadužen Marin Jaramazović, inače voditelj Folklornoga odjela Centra.

Lijep broj djece

Od kraja prošle godine dječje skupine imaju svoj zasebni koncert, odvojeno od reprezentativnog izvođačkog ansambla čime dobivaju više prostora za predstavljanje publici. Voditelj Dječjeg ansambla Nemanja Sarić navodi kako rijetko koji KUD u Srbiji danas ima dječje ansamble, a da to nisu udruge iz velikih gradova poput Beograda ili Novog Sada.
„Imamo oko stotinu djece raspoređenih u četiri skupine. Posebno nam je značajno što imamo podjednak broj djevojčica i dječaka, jer je dječaka uglavnom manje. Djeca su raspoložena za rad, u hrvatskoj zajednici folklor je dosta popularan, djeca se znaju iz škole, nekima su i roditelji također išli na folklor. Voditelj Folklornog odjela Marin Jaramazović i ja trudimo se folklorne plesove približiti im na suvremeniji način, dodati neke novitete u svijet folklora, da to bude zanimljivije prvenstveno djeci ali i publici. Uskoro idemo na raspust, pa se ponovno okupljamo negdje oko Dužijance. Tu polako kreće i nova školska godina te upis novih članova. Godišnji koncert radimo u dva termina kako bi što više publike moglo vidjeti ono što radimo, ali i da djeca što bolje osjete scenu", kaže Sarić.

Neki koraci teži, neki lakši

Jedna od sudionica koncerta, Mia Kujundžić iz starije dječje skupine folklorom se bavi tri godine.
„Sviđa mi se igrati folklorne plesove, večeras nastupam u tri točke. Omiljeni plesovi su mi bunjevački i rusinski. Neki koraci su teži, a neki lakši, ali sve se brzo nauči. Također, i društvo je odlično, tako da se planiram i dalje baviti folklorom", kaže Mia.
Dražen Matković član je također starije dječje skupine, a na folklor se upisao u rujnu prošle godine.
„Na koncertu ću plesati bunjevačke i mađarske igre. Budući da treniram nogomet, a u koreografiji mađarske igre ima dio s loptom, to mi je omiljena igra. Išao sam s folklorašima u Ivankovo i tamo mi je bilo super. Planiram nastaviti baviti se folklorom", kaže Dražen.
Predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin izrazio je zadovoljstvo brojem članova u dječjim sekcijama kao i njihovim radom.
„Jako smo zadovoljni pomlađivanjem našeg folklornog ansambla, budući da je smjena generacija neminovnost jer nam članovi odlaze nakon završetka srednje škole. Djeca jako lijepo i kvalitetno rade, trudimo se da i oni češće idu na gostovanja: u proteklom razdoblju bili su u Ivankovu (Hrvatska), bili su nositelji programa Dužijance malenih u Bikovu i Subotici, nastupaju u nedjelju u Tavankutu. Imamo lijep kontinuitet u radu. Možemo reći kako je interes za folklor i dalje živ, i u ovoj eri kada djeca imaju jako puno ponuda za aktivnosti, kada su tu internet i društvene mreže. Potvrda je ovo da ako se djeci pruži jedna kvalitetna ponuda da će oni doći i da će im biti lijepo u našoj udruzi. A nama je važno da djeca odrastaju uz svoju baštinu, ali i baštinu drugih naroda", kaže Cvijin.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima