Godišnji koncert HGU-a Festival bunjevački pisama u Subotici

Objavljeno: 11.12.2016. Pregleda: 34

godisnji koncert hguVeć po tradiciji, Hrvatska glazbena udruga Festival bunjevački pisama iz Subotice pred kraj godine priređuje svoj Godišnji koncert kako bi prikazali rad i postignuća u proteklih 365 dana. Godišnji koncert održali su 27. studenog u punoj Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće.Raznovrstan repertoar

U udruzi djeluju Dječji tamburaški orkestar i Veliki tamburaški orkestar. Pod ravnanjem prof. Mire Temunović svoje umijeće predstavili su izvodeći djela klasične (preludij iz Charpentierova Te Deuma, Intermezzo sinfonico iz opere Cavalleria rusticana, Offenbachov Can can, ulomci iz opere Ero s onoga svijeta i operete Barun Trenk), tradicijske (splet bunjevačkih i igara iz Baranje, Vatrena podravska polka, Rumunski zimski marš...) te filmske glazbe (Pulp fiction). Pojedinim točkama podsjetili su na važne obljetnice: 125 godina od rođenja Pere Tumbasa Haje (Veliko subotičko kolo) i 260. godina od Mozartova rođenja (Sonata No. 11, A dur, KV 331).

Predstavljen je i upravo objavljeni CD pjesama s ovogodišnjeg, XVI. Festivala bunjevački pisama. Kao vokalni solisti nastupili su: Ines Bajić, Violeta Radić, Miljana Kostadinović i Milan Horvat. Specijalni gost večeri bio je pjevač Dušan Svilar iz Subotice s kojim su nastupali već ranije, u emisiji Šljivik Radio televizije Srbije.

Brojni nastupi

Ovo je jedna od najaktivnijih hrvatskih udruga, posebice kada je riječ o području glazbe. Prema riječima njihova dopredsjednika Vojislavagodisnji koncert hgu 2 Temunovića, ovo je bila uspješna godina za udrugu. Organizirali su njihove dvije najveće manifestacije – XVI. Festival bunjevački pisama i Smotru dječjih pjevača i zborova (trinaestu po redu), te održali i svoj Proljetni koncert. No bilo je još puno nastupa. Članovi orkestara sudjelovali su i na Festivalu vojvođanske tamburice u Adi, Republičkom natjecanju u Novom Sadu, Festivalu Mlade žice u Srijemskoj Mitrovici te Tamburica instrumental festivalu u Požegi.

Dječji orkestar je nastupio i u Žedniku (dva puta), te na svečanom otvorenju središnje proslave Prve dječje svetosavske nedjelje... Veliki tamburaški orkestar nastupio je na Književnom prelu u Subotici, proslavama Hrvatskoga nacionalnog vijeća, na koncertu Prljavog kazališta, Danima Balinta Vujkova, na Danima Matoša i Andrića u Plavni, na otvorenju izložbe vojvođanskih amaterskih slikara na Paliću, na manifestaciji Šokci i baština u Monoštoru, na svečanosti za najbolje učenike u nastavi na hrvatskom jeziku, u sklopu Noći muzeja u ZKVH-u, na svečanom dočeku visokih dužnosnika Kolinde Grabar-Kitarović i Aleksandra Vučića u Tavankutu... Oba orkestra sudjelovala su i na snimanju dokumentarnog filma o subotičkim tamburašima za potrebe Hrvatske televizije.

Valja dodati i da su pojedini njihovi članovi osvojili prve nagrade na vojvođanskom i republičkom natjecanju, kao i na Tamburica instrumental festivalu u Požegi, gdje je nagrađen i njihov komorni orkestar.

HGU Festival bunjevački pisama do kraja godine očekuju nastupi na Danima hrvatske kulture u Somboru, te u Požegi (Hrvatska) gdje će imati uzvratni posjet udruzi Vila Velebita.

 

                                                                                                                                                                      Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima