Godišnji koncert HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice

Objavljeno: 29.01.2019. Pregleda: 39

hkc Bunjevacko kolo godisnji koncertFolklorni odjel Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo održao je godišnji koncert dvije večeri zaredom, 30. studenoga i 1. Prosinca 2018., te obje večeri do posljednjeg mjesta ispunio dvoranu Centra. Ovim koncertom više od stotinu djece i mladih prikazali su publici što su sve naučili i uradili u proteklih godinu dana. Svoje umijeće pokazali su početna skupina, predizvođačka koja je ujedno i najbrojnija, izvođačka, zatim ženska pjevačka skupina Prelje i orkestar HKC-a Bunjevačko kolo

Radost i zajedništvo

Ovoga puta tijekom koncerta prikazivani su kratki filmovi, koje su članovi folklornog odjela snimili ranije, kojima je najavljivana svaka točka a tako je i objavljen koncert. Koliko su djeca uživala u tim pripremama nije potrebno niti spominjati, jer se zapravo radost, zadovoljstvo i zajedništvo moglo vidjeti tijekom ove dvije večeri.

Koncert je počeo, kako i priliči, koreografijom Bunjevačko momačko kolo, te su tijekom večeri izvedene i dobro nam poznate bunjevačke igre, Slovački plesovi, Ličko kolo, Plesovi iz Banata, Šopski plesovi, igre iz Srijema, plesovi iz Ukrajine, pjesme i plesovi Međimurja, plesovi Šumadije, kao i Vlaško nadigravanje. Ženska pjevačka skupina izvela je pjesme iz Hercegovine, Slavonije i Vrlike dok se i orkestar predstavio s nekoliko narodnih kola.

Djecu i mlade su i za ovaj nastup pripremili voditeljica folklornog odjela Senka Horvat i koreograf Marin Jaramazović.

Uspješna godina

Po riječima voditeljice odjela Senke Horvat ova godina bila je izuzetno uspješna. Folklorni odjel imao je brojne zapažene nastupe, sudjelovao je na mnogim manifestacijama, te je imao turneju na hrvatskom primorju, a jedan od važnijih nastupa, koji je otvorio nova vrata suradnje jest gostovanje na koncertu Šime Jovanovca u dvorani Vatroslav Lisinski u Zagrebu.

„Za ovu godinu mogu reći da samo zadovoljni; pred nama je nova godina u kojoj puno toga planiramo, a ono što nam je najveći cilj jesu turneje i po drugim državama Europe, te se uključiti na prestižne folklorne festivale“ kaže Senka Horvat.

Ona je također naglasila kako je ove godine puno urađeno i uloženo u obnovu i restauraciju postojeće nošnje, a to su planovi i za narednu godinu.

U sklopu folklornog odjela djeluje i ženska pjevačka skupina Prelje, a odnedavno je s radom počeo i orkestar Centra koji vodi Tomislav Orčić. Tijekom jeseni ponovno su se okupili veterani folklornog odjela, te je obnovljena i dječja dramska sekcija.

Svi oni koji bar malo prate ili su i sami uključeni u aktivnosti hrvatskih udruga znaju da je HKC Bunjevačko kolo proteklih godina prolazio kroz brojne financijske probleme. Odlaskom voditelja folklornog odjela otišao je i veliki broj djece i mladih, te se prije dvije godine opet počelo ispočetka. Kako je u svom obraćanju na kraju koncerta rekao predsjednik HKC-a Bunjevačko kolo Lazar Cvijin prošle godine za godišnji koncert nastupilo je nešto više od četrdeset folkloraša, a ove godine njih stotinu. On je ovom prilikom zahvalio djeci i roditeljima na ukazanom povjerenju i sve pozvao da se uključe u život Centra, te je najavio kako će HKC Bunjevačko kolo uskoro proslaviti zlatni jubilej postojanja i djelovanja.

Galeriju fotografija možete pogledati na FB stranici Hrvatske riječi: https://www.facebook.com/pg/niuhrvatskarijec/photos/?tab=album&album_id=2188084467869714

Izvor: Hrvatska riječ (Ž. V.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Proslava praznika hrvatske zajednice - blagdana sv. Josipa diljem Vojvodine
  • U Subotici 8. dani Antuna Gustava Matoša
  • Svečana akademija povodom 100. obljetnice smrti slikara Stipana Kopilovića u Bajmaku
  • Uskrsna izložba u Tavankutu
  • Uskrsna izložba u Subotici
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima