Godišnji koncert HKPD ,,Jelaćić" iz Petrovaradina

Objavljeno: 23.07.2021. Pregleda: 54

godišnji koncert jelacic 2021Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo Jelačić iz Petrovaradina priredilo je 20. lipnja 2021. godine godišnji koncert u Velikoj dvorani SPENS-a u Novom Sadu. Vrela lipanjska večer, uz miris lipe, donijela je za oko stotinu posjetitelja i radost uživanja u veselim notama kojima su jelačićevci razgaljivali svoju publiku, uvježbavajući time svoje glasove i nastup za nove susrete s publikom koji su im u planovima. Nakon dulje stanke, uvjetovane pandemijom, članovi mješovitog zbora, klape i tamburaškoga orkestra su se ponovo počeli sakupljati i vježbati u ožujku, a od tada su održali dva uskršnja koncerta. Tradicionalno, međutim, ljetni dio sezone započinju godišnjim koncertom.

Njega su otvorili gosti Jelačića, članice i članovi zbora župe Presvetoga Trojstva iz Srijemskih Karlovaca, kojim je ravnala Vlasta Malešević, dok ih je na glazbalu pratio Zvonko Tadić, karlovački orguljaš. Karlovčanin Ilija Okrugić Srijemac, opat i svećenik, autor je nekoliko pjesama koje standardno izvodi mješoviti zbor Jelačića. Tako je bilo i ovoga puta. Zborom je ravnala prof. Vesna Kesić-Krsmanović, a korepetitorica na instrumentu bila je prof. Milica Keča. U izvođenju Okrugićeve Za jedan časak radosti zboru se pridružo tamburaški orkestar Jelačića, koji vodi Borivoj Sutrin. Nakon toga, mladi tamburaši su nastupali i samostalno.
Novost u nastupu Petrovaradinaca bilo je gostovanje Klaudije Klanac-Pušković. Poznata natjecateljica ovdašnjih pjevačkih televizijskih natjecanja, Petrovaradinka rodom iz Dalmacije, oduševila je daškom dalmatinskih popularnih melodija. Za njom je, u istom ozračju, nastavila Jelačićeva klapa, a njihov nastup pojačali su solisti: veteran Miroslav Klašnja, te Velimir Matanović, Miroslav Ristić i Aleksandar Tkalac.
Na koncu koncerta publici se obratio i zahvalio predsjednik hrvatske udruge iz Petrovaradina Mirko Turšić. Koncertu su, među ostalima, prisustvovale i zvanice iz novosadske gradske uprave: zamjenica načelnika Uprave za kulturu Vlasta Pokas i vijećnik u Skupštini grada Novog Sada Slobodan Kokanović.
Jelačićevce, kako smo saznali, čeka nastup u Nišu, te tijekom ljeta barem jedno gostovanje u Hrvatskoj, na poziv Krčke biskupije, u gradu Krku.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima