Godišnji koncert KUD-a Hrvata „Bodrog“ iz Monoštora

Objavljeno: 14.05.2016. Pregleda: 30

God koncert Bodrog2016 3 mKada Kulturno-umjetničko društvo Hrvata Bodrog iz Monoštora organizira neki od svojih programa, dvorana Doma kulture uvijek je puna. Tako je bilo i 7. svibnja 2016. godine, na godišnjem koncertu. I ovoga puta su se potrudili gledatelje, prije svega svoje Monoštorce, iznenaditi nečim novim, a za ovu prigodu to su bile šokačke igre iz Slavonije, bunjevačke igre, dalmatinske pjesme i najpoznatiji ples dubrovačkog kraja Linđo.

Ovako zahtjevan koncert pripremao se temeljito od scenarija, nošnje, plesa, pjesme i to sve s pedesetak izvođača, od dječjeg uzrasta do izvođača srednje dobi. „Znači da nas ima, i to je dobro. Večeras će nastupiti pedesetak članova naše udruge, a toga u Monoštoru davno nije bilo. Obećali smo da će svaki sljedeći koncert biti bolji, kako bismo drugima pokazali što možemo, ali i kako bismo i sami sebi dokazali da uvijek možemo i više i bolje. Mislim da bi se naši didovi i bake ponosili nama da nas vide u ovim vrimenima kako smo ponositi i kako čuvamo našu tradiciju“, kazao je predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić.

God koncert Bodrog2016 6 m„Ovo što se događa u Monoštoru i Bodrogu više je nego hvale vrijedno. Čuva se tradicija, čuva se ono što je vrijedno, a pripada kulturi Hrvata u Vojvodini; čuva se i prikazuje drugima kako bi se prenijelo na one koji dolaze iza nas. I ne samo to. Mi hoćemo biti suradnici, hoćemo biti domaćini i hoćemo ugošćavati naše drage goste iz Hrvatske i tako svjedočiti da je kulturni prostor jedinstven. Bez obzira gdje živjeli, mi smo pripadnici istog kulturnog prostora, mi pripadamo istom narodu. Naš hrvatski narod ima različite običaje, nošnje, plesove; imamo različite govore, a ono što nas spaja je to što smo dionici istog naroda. U svoj svojoj različitosti“, kazao je ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

God koncert Bodrog2016 5 m„Mi iz Hrvatske ponosni smo na vas vojvođanske Hrvate što čuvate hrvatsku tradiciju i svoje korijene. Ponosni smo na ovu djecu u šokačkim nošnjama“, kazala je voditeljica gostujućeg KUD-a Sveti Juraj iz Osojnika kraj Dubrovnika Nikolina Trojić.

Kroz program, prošaran stihovima i šaljivim doskočicama, gledatelje je vodila Marija Šeremešić. Kada vitar nebom luta, kada misec krade san, ne spavaj nam Slavonijo, sunce nosi novi dan, stihovi su kojima je voditeljica gledatelje uvela u koncert koji je započeo šokačkim igrama iz Slavonije. ŽPS Kraljice Bodroga predstavile su se nešto drugačijim repertoarom.

Monoštorci ugostili članove KUD-a Sveti Juraj iz Osojnika
God koncert Bodrog2016 1Monoštor na sjeveru Bačke i Osojnik kraj Dubrovnika dijeli razdaljina od 700 kilometara, ali ni ta daljina ni to što Monoštorci i Osojničani žive u dvjema državama nije zapreka da članovi udruga Bodrog i Sveti Juraj postanu sada već pravi prijatelji. Prvo su Osojničani ugostili Monoštorce, a onda je red bio da se pokažu i domaćini sa sjevera Bačke, a što je bolja prigoda nego li godišnji koncert. Toliko su pazili svoje goste, ugađali im, pokazali sve najbolje što imaju da je Dubrovčanima na polasku jedino ostalo da kažu – jedno veliko hvala.
A ove priče ne bi bilo da studente etnologije s Filozofskog fakulteta iz Zagreba terensko istraživanje nije dovelo u Monoštor. U toj grupi bio je i student rodom iz dubrovačkog kraja. Toliko mu se dojmio Monoštor, ljudi, običaji... da je poželio spojiti ih. A kako drugačije, nego li kroz kulturnu suradnju. Prvo je dječja folklorna skupina KUD-a Hrvata Bodrog 2014. godine sudjelovala u Osojniku na Malom festivalu folklora i baštine, a sada su u ulozi domaćina bili Monoštorci.
God koncert Bodrog2016 2Osojnik je naselje u sastavu grada Dubrovnika, u kome prema posljednjem popisu ima tek nešto više od 300 stanovnika. Tijekom rata Osojnik je bio jedno od uporišta obrane Dubrovnika i tijekom rata mjesto je bilo potpuno razrušeno, a crkva Svetog Jurja zapaljena. Uspjeli su vrijedni Osojničani obnoviti selo, crkvu, izgraditi školu, vrtić, a onda i posvetiti se njegovanju kulturne tradicije i tako je osnovan KUD Sv. Juraj.
„Priča o šokačkom gostoprimstvu nije samo priča, u to smo se sami uvjerili. Domaćini su nam priredili tri nezaboravna dana. Ovo je definitivno početak jedne duge suradnje. Hoćemo li posjete razmjenjivati baš svake godine, vidjet ćemo. Jer, ipak nas dijele brojni kilometri, ali ćemo se truditi da ova naša djeca ostanu u kontaktu i da se posjećuju“, kaže voditeljica KUD-a Sv. Juraj Nikolina Trojić, kojima je ovo bio prvi dolazak u Vojvodinu. Vožnja fijakerom, ukusna hrana, živopisne šokačke nošnje i domaćini koji su ih u svojim obiteljima primili kao da su im rod najrođeniji ono je što su Osojničani ponijeli kao sjećanje.

„Ovoga puta odabrali smo stare dalmatinske pisme koje su se nekada pivale u našem selu, po sokacima, kada su žene išle za večernjeg ili misa, a cure na igranke“, kaže voditeljica Kraljica Bodroga Marijana Šeremešić. Dalmatinske pjesme nisu slučajno odabrane, jer su se u Monoštoru od Drugog svjetskog rata do 70-tih godina prošlog stoljeća u selu pjevale 23 dalmatinske pjesme.

God koncert Bodrog2016 4 m

God koncert Bodrog2016 8 mSlijedio je zatim nastup gajdaša iz Subotice Augustina Žigmanova, dječje igre iz Monoštora, nastup Muške pjevačke skupine Bodroški bećari. Ples dubrovačkog kraja Linđo izveli su oni koji to najbolje znaju, a to su gosti iz KUD-a Sveti Juraj iz Osojnika kraj Dubrovnika. „Nošnja koju nosimo je tipična nošnja dubrovačkog kraja. Ženska u plavoj, smeđoj i zelenoj boji, dok je muška znatno bogatija, izvezena je zlatovezom. A što reći za Linđo? To je tradicionalni ples dubrovačkog kraja, momačka igra nadmetanja. Nastao je u stara vremena kada su se momci i cure mogli gledati na pristojnoj udaljenosti, a to je bila zgodna prilika da jedno drugo dotaknu, popričaju i moglo bi se reći da je to igra zavođenja“, kaže Nikolina Trojić.

Za kraj Monoštorci su ostavili splet bunjevačkih igara. Trajalo je skoro dva sata, a da je bilo i još toliko ne bi bilo puno, jer su gledatelji svaki nastup propratili velikim pljeskom.

God koncert Bodrog2016 7 m

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

  

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima