Godišnji koncert ženske pjevačke skupine HKUPD-a „Stanislav Preprek“

Objavljeno: 26.02.2019. Pregleda: 47

HKUPD Stanislav Preprek Novi Sad bijela pozadinaŽenska pjevačka skupina HKUPD-a Stanislav Preprek iz Novog Sada počastila je svoje pratitelje godišnjim koncertom organiziranim 8. prosinca 2018. u Malom amfiteatru SPENS-a. Uvod u nastup dama koje čine ovu skupinu, te pratećega orkestra dao je Krešimir Tkalac, predsjednik ove udruge, naglašavajući da zbor krasi pozitivna energija i prijateljstvo, koje gotovo uvijek osjeti i na njega odgovori publika.

Skupina je izvela pjesme koje nose slavan epitet „tradicijskih“, a koje potječu iz Bačke, Srijema, Dalmacije, okolice Zagreba, Međimurja i Podravine. Moglo bi se kazati da su sve ove pjesme istovremeno i autentične. Hrvati koji žive u Novom Sadu, naime, podrijetlo vode iz najrazličitijih dijelova Vojvodine i Hrvatske, te na ovaj način, u velikom gradu isprepletenih glazbenih tradicija njeguju skupa pjesme svojih postojbina. Ne izostaju, naravno, ni one „domaće“. Pjesma ide skupa s poezijom, a pjesnici također krase ovu udrugu. Dvije od njih, Slađana Varićak i Ana Marija Kaluđerović, pročitale su svoje pjesme.

Preprekova ženska pjevačka skupina osnovana je 2012. s ciljem njegovanja hrvatskih pučkih pjesama, dajući time svoj prinos njihovom očuvanju. U toj misiji, skupina je gost na brojnim manifestacijama u Srbiji i Hrvatskoj te u ostalim zemljama u okruženju. U radu skupine sudjelovalo je dvadesetak dama već iskusnih u zborskom pjevanju, a u ovogodišnjem koncertu skupinu su činile: Ivanka Horvatić, Ana Marija Kaluđerović, Zora Jakovljev, Marija Miličić, Gordana Rašić, Erna Šumec, Valerija Petrović, Erzsébet Bežanov, Svetlana Grozdić, Eva Modri, Dragana Kaluđerski, Sabija Hadžalić, Dragica Kamčevska i Slađana Varićak. Zborom ravna Dobrivoj Janković, istovremeno i klarinetist, a u instrumentalnom sastavu su i harmonikaš Svetozar Popov i gitarist Čedomir Gerdijan.

Koncert su pratili i na njegovom početku sudionike pozdravili i Ivan Sabolić, opunomoćeni ministar u Veleposlanstvu Hrvatske u Beogradu, Mihael Tomšić, konzul prvog razreda u Generalnom konzulatu Hrvatske u Subotici, te Milinka Hrtanova, pomoćnica pokrajinskog tajnika za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima