Golubinačka manifestacija „Mačkare“ predstavljena u „Noći muzeja“ u Srijemskoj Mitrovici

Objavljeno: 28.05.2016. Pregleda: 39

Noc muzeja Mackare 2016 1U sklopu programima bogate manifestacije Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10, koja je završila s Noći muzeja, u Muzeju Srijema u Srijemskoj Mitrovici u Noći muzeja, 21. svibnja 2016. godine, otvorena je izložba fotografija Golubinačke mačkare. Ideja za realizacijom ove izložbe potekla je od Etnološkog odjela Muzeja Srijema i HKPD-a Tomislav iz Golubinaca koje organizira Mačkare. „Mačkare predstavljaju relikt nekadašnjih predkršćanskih običaja. Ono što je karakteristično upravo za Golubince, gdje oni formu karnevala, koja je uzeta uglavnom najčešće i najviše iz katoličkog svijeta, čuvaju kombiniranjem starijih elemenata i modernijeg momenta. Pokladnih povorki ima nekoliko. Pokladne povorke pred uskršnji post su negdje najpopularnije. Imaju ih i pravoslavni i katolički vjernici, manje-više bez nekih pretjeranih razlika, osim što negdje katolički vjernici malo veći akcent daju karnevalskoj atmosferi, maskenbalima i nekom zabavnom karakteru“, ističe etnolog Muzeja Srijema Vladimir Perić.

U maloj dvorani Muzeja Srijema izložene su fotografije s prethodnih Mačkara uz nekoliko maski i kostima koji su bili korišteni na ovim manifestacijama. Posjetitelji su mogli pogledati i audio-vizualni materijal, snimljen ove godine na Mačkarama, a uskoro će, kakao doznajemo, biti premijerno prikazan i film o ovoj tradicionalnoj manifestaciji na koju su Golubinčani ponosni. „Golubinačke Mačkare poprilično su postale poznate u regiji i šire. Mi smo se fokusirali na njih iz razloga što jesu najpopularnije u ovom dijelu Srijema i zato što imaju moment povezivanja, zatim popularističko-turistički moment te moment očuvanja običaja u jednom“, ističe Perić.

Uskoro na mapi karnevalskih gradova
„Nastojimo Mačkare podići na višu razinu. Svake godine su sve uspješnije i sada su poprimile međunarodni karakter. Mislim da sada imamo uvjete ući na mapu karnevalskih gradova, a ovo su samo prigodne prilike da i ostalima, ovoga puta Mitrovčanima, pokažemo naše lijepe običaje i čari naše manifestacije, koja je na naše veliko zadovoljstvo, postala jedinstvena i prepoznatljiva u Srijemu“, kaže Ivica Ćaćić.

Noc muzeja Mackare 2016 2A kako to izgleda kada se Golubinčani maskiraju, opuste i uz pjesmu proslavljaju svoje Premundirane dane predstavili su Mitrovčanima u gradskom parku, doduše u manjem obimu, ali ne manje vjerodostojnom. „Zahvaljujući Muzeju Srijema Golubinčani su došli uveseliti Mitrovčane i prikazati svoj običaj Mačkara. A kako to zaista izgleda, morat će ipak doći i vidjeti. Mislim da su dobar primjer kako to kod nas izgleda riječi jednog Dalmatinca koji je nakon posjeta Golubincima rekao: ‘Ljudi su dobri, vrijedni, radni, ali ima tri dana u godini kada cijelo selo poludi’. To govori sve. Tijekom cijele godine se spremamo za Mačkare, pripremamo maske, osmišljavamo trikove kako bismo bili interesantni tih dana i kako bismo se prikazali u pravom svjetlu pred gostima“, ističe predsjednik HKPD-a Tomislav iz Golubinaca Ivica Ćaćić.

Izvor: Hrvatska riječ (S. Darabašić)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima