Gosti iz Klanjca u posjetu Petrovardinu

Objavljeno: 09.05.2018. Pregleda: 40

gosti iz klanjca u PetrovaradinuPetrovaradinci u Predgrađu jestu pravi čisti Hrvati, i to potomci kajkavskih Hrvata naseljenih u prošlom stoljeću. Ovako piše Fran Grginčević, autor članka u jednim starim novinama s kraja XIX. stoljeća. Kajkavski se u Petrovaradinu više ne govori, ne znamo više ni tko je potomak kajkavskih Hrvata, tko Nijemaca pa pohrvaćen, tko bunjevačkih a tko bosanskih Hrvata, ali da bi osvježili taj spomen i ojačali veze s matičnom domovinom, ovdje smo s našim prijateljima“. Tako je, na prvi pogled teško vidljive, a ustvari već prijateljske veze zagorskog gradića Klanjca i cijelog Zagorja, te Petrovaradina predstavio predsjednik HKPD-a Jelačić Petar Pifat pred brojnom publikom u amfiteatru novosadskog SPENS-a na koncertu koga su Klanjčani darovali Petrovaradincima i Novosađanima 14. travnja 2018. godine.

Predvođeni gradonačelnikom Grada Klanjca Zlatkom Brlekom, a uz organizaciju Snježane Horvatin, koja je na čelu ondašnjega Kulturnog centra, oni su ovo prijateljstvo predivno glazbeno obojili.
„Od svog prvog spominjanja 1463. godine do danas, Klanjec je uspio sačuvati obrise pitoresknog gradića izuzetne baštine na samo 50 km od Zagreba. Postojbina krapinskog neandertalca, čistih gora, zagorskih vinograda i brega privlači vas u Zagorje, koje ima najveću koncentraciju spomeničke baštine u našem dijelu Europe. Od davnina ovdje su korijenje puštale mnoge plemićke obitelji, a umjetnici, primjerice čuveni kipar Antun Augustinčić, pronalazili svoju inspiraciju. Gotovo na svakom našem brežuljku naći ćete dvorac, kuriju, burg, crkvu ili kapelu“, rekla je Horvatin, uz poziv za posjet Hrvatskom Zagorju. Taj poziv, kako je rekao gradonačelnik Brlek, Petrovaradinci su prihvatili prije više od dvije godine, od kada sudjeluju s Klanjčanima u provođenju zajedničkog projekta iz programa Europa za građane.
Glazbeno-plesna razglednica koju je te večeri prikazao KUD Antun Mihanović, bila je sastavljena od kajkavskih popijevki, okretnih plesova, igra Posavine ali i nostalgičnih klasičnih plesova koji su nekada obogaćivali društveni život na dvorovima. Program je započeo sjetnom interpretacijom pjesme Oj jesenske duge noći koju je napisao ovdašnji pjesnik Branko Radičević. Mješovita pjevačka skupina, sačinjena od članova HKPD-a Jelačić, povela je, nakon nekoliko plesova, slušatelje do obala Jadrana i izvela svima poznate pjesme mediteranskoga štima: Cesarica, Kad mi dođeš ti i Vilo moja. Publika je posebno dobro primila kajkavske popijevke, koje su se, na iznenađenje gostiju, aktivno pjevušile od strane okupljenih ljubitelja kulturnoga amaterizma.
Gradonačelnik Brlek je u izjavi za naš tjednik rekao da mali Klanjec i ogromni Novi Sad spaja puno toga. Bio je optimist.
„Počeli smo od kulture, a ja sam se danas susreo s pomoćnikom gradonačelnika Novog Sada Aleksandrom Petrovićem, pa vjerujem da se na njoj nećemo zaustaviti“. Kultura će, po riječima Snježane Horvatin ipak ostati snažna poveznica dva grada, budući da je Klanjec ponovo aplicirao za EU sredstva u spomenutom programu. Gosti iz Klanjca posjetili su narednog dana znamenitosti Novog Sada, Petrovaradina i Srijemskih Karlovaca. U listopadu gosti s obala Dunava putuju na obale Sutle u uzvratni posjet.

Izvor: Hrvatska riječ (M. T.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima