Gostovanje HKPD-a „Jelačić“ u Trogiru

Objavljeno: 09.04.2014. Pregleda: 46

Jelacic u Trogiru2014-1Turističko naselje „Medena“ u Trogiru ove je godine mjesec dana ranije otvorilo vrata svojih apartmana. Razlog tome nije bio početak ljetne sezone, već smještaj članova Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva „Jelačić“ iz Petrovaradina koji su na poziv Udruge gastronoma trogirske rivijere došli u posjet ovome starom, dalmatinskom gradu.

Usprkos mukotrpnom prikupljanju neophodnih sredstava za prijevoz članova glazbenih sekcija, te neočekivano dugom zadržavanju na graničnim prijelazima s Bosnom i Hercegovinom, gostovanje društva „Jelačić“ u Trogiru bilo je više nego plodno i uspješno, te se već sada može smatrati „događajem godine“.

Tijekom tri dana boravka, od 21. do 23. ožujka 2014. godine, realiziran je bogati kulturno-umjetnički, ugostiteljski i zabavni program posjeta koji je imao za cilj gradu Trogiru predstaviti kulturnu, umjetničku i povijesnu baštinu petrovaradinskih Hrvata. Također, angažiranjem stručnoga vodiča od strane domaćina, HKPD „Jelačić“ Petrovaradin imalo je priliku opširnije upoznati prošlost, znamenitosti i značaj grada – domaćina koji se od 1997. god. nalazi na popisu svjetske kulturne baštine UNESCO.

Jelacic u Trogiru2014-2Prvoga dana boravka upriličen je prijem članova Društva u Gradskoj vijećnici, gdje im se riječima dobrodošlice obratio zamjenik gradonačelnika Trogira, Radovan Slade Šilović. Nakon video emitiranja turističke prezentacije Grada, u vijećnici je svečano potpisana Povelja o prijateljstvu i uzajamnoj suradnji Udruge gastronoma trogirske rivijere i HKPD-a „Jelačić“ koju su, u nazočnosti zamjenika gradonačelnika i predstavnika lokalnih medija, parafirali Nikica Ševo i Petar Pifat.

Jelacic u Trogiru2014-3Svečanim prijemom u sjedištu nogometnog kluba „Hajduk“, na Poljudu u Splitu, posebna je čast ukazana i predstavnicima nogometne sekcije društva „Jelačić“. Nakon derbija u kome je istoga dana „Hajduk“ izgubio utakmicu od zagrebačkog kluba „Dinamo“, Petrovaradince su, prema unaprijed pripremljenom protokolu, primili predsjednik kluba „Hajduk“, Marin Brbić i trener Igor Tudor s pomoćnikom Goranom Vučevićem. Tijekom susreta iskazana je međusobna podrška na putu budućeg uspjeha u radu.

Vrhunac gostovanja HKPD-a „Jelačić“ ostvaren je njegovim cjelovečernjim koncertom u nastupu mješovitog pjevačkog zbora pod ravnanjem prof. Vesne Kesić Krsmanović i tamburaškog sastava na čelu s prof. Stevanom Mošo. Programom koncerta predstavljena su djela petrovaradinskih skladatelja Stanislava Prepreka, Franje Štrefanovića i Ilije Okrugića, te djela drugih srijemskih, bačkih i, uopće, hrvatskih skladatelja. Poseban dojam na posjetitelje koncerta ostavila je dalmatinska pjesma „Vilo moja“, u izvedbi soliste pjevačke sekcije društva „Jelačić“, tenora Slavoljuba Kocića.

Jelacic u Trogiru2014-4

Atmosfera u koncertnoj dvorani bila je sve vrijeme prepuna emotivnog naboja koji se na koncu programa izlio u zahvalnom govoru predsjednika općinskoga vijeća, Davora Radića: „Svi volimo pjevati pjesmu 'Ustani, bane, Hrvatska te zove'! Ja mislim da u vašem kraju, dragi Petrovaradinci, Ban ne mora ustajati, već da može mirno spavati… dokle god vi tamo postojite i čuvate hrvatski identitet i običaje.“

Jelacic u Trogiru2014-5

Posljednjeg dana boravka, u nedjelju prijepodne, pjevački zbor Društva imao je čast pjevati na svečanoj sv. Misi u trogirskoj katedrali Sv. Lovre koju je, uz koncelebraciju domaćeg župnika, don Pave Piplice, predvodio župnik Uzvišenja sv. Križa i rektor Svetišta Gospe Tekijske u Petrovaradinu, vlč. Stjepan Barišić.

Jelacic u Trogiru2014-6Rastanak dvaju prijateljskih društava protekao je u suzama, ali i očekivanju novoga susreta koji slijedi u Petrovaradinu, 16. travnja 2014. godine. Tada će i članovi i simpatizeri društva „Jelačić“ moći prisustvovati prezentaciji trogirske kulture, umjetnosti i gurmanluka, ali i uživati u nastupu klape „Trogir“ koja će održati koncert za Petrovaradin.

Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo „Jelačić“ ovim putem izražava zahvalnost i Pokrajinskom tajništvu za kulturu i javno informiranje APV-a, privatnom poduzetniku iz Splita Ivanu Iki Mamiću, predsjedniku Udruge gastronoma trogirske rivijere, Nikici Ševi i svim svojim članovima koji su dali potporu realizaciji ovoga projekta.

Tekst i fotografije: Petar Pifat

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima