Gostovanje KUD-a Stjepan Radić iz Pridvorja i ženske klape Figurin u Novom Sadu

Objavljeno: 24.11.2023. Pregleda: 67

Hrvatski kulturni centar Novi Sad je u subotu, 11. studenoga 2023. godine, bio organizator koncerta Ictum urbis & Leto u Novom Sadu održanog u amfiteatru SPENS-a. Tom prilikom pred novosadskom publikom predstavili su se KUD Stjepan Radić iz Pridvorja (Konavle) i ženska klapa Figurin iz Zagreba.
Večeras smo doveli duh Mediterana, rekla je na početku programa predsjednica HKC-a Novi Sad Jasna Čordaš. Doista, kroz glazbu i ples taj duh je oživio, pa makar i na kratko. Novosadska publika je imala priliku čuti jedan tradicijski instrument – lijericu, tipičan za južnodalmatinske krajeve, a svoje umijeće su demonstrirali i mladi glazbenici iz mandolinske sekcije KUD-a Stjepan Radić. Bilo je mjesta i za zdravicu iz toga kraja. Ipak, dame iz klape Figurin svojim pjevanjem nikog nisu ostavile ravnodušnim što se dalo primijetiti po glasnim aplauzima koje su dobile nakon svake izvedbe.

Dubrovačka tradicija

‚‚Nama je veliko zadovoljstvo što smo ovdje večeras i što možemo biti prenositelji one najbolje dubrovačke tradicije koja je miroljubiva, humanistička, koja povezuje ljude i koja kroz kulturu radi najbolju promidžbu Hrvatske, evo danas i ovdje u Vojvodini i Srbiji", rekao je predsjednik KUD-a Stjepan Radić Vlaho Mujo.
KUD Stjepan Radić osnovan je 1996. godine. Kao zanimljivost Mujo je naveo kako su daleke 1939. na Smotri hrvatske seljačke kulture u Zagrebu nastupile i folklorne skupine iz Konavala i Subotice.
‚‚Nakon 84 godine Konavle i Vojvodinu ponovo je povezao Hrvatski kulturni centar iz Novog Sada i na tome im zahvaljujem", rekao je Mujo.
Jezgru klape Figurin iz Zagreba čine Dubrovkinje, nekadašnje studentice koje su ostale živjeti u hrvatskoj prijestolnici. Nagrađivana je na više festivala i spada među najbolje klape u Hrvatskoj.

Kulturna suradnja

‚‚Prošle smo godine uspjeli ugostiti poznati zbor Lipa iz Osijeka, a sada jedan od najboljih hrvatskih folklora, a s njima i jednu klapu koja je, kako Vlaho kaže, jedna od najboljih u Hrvatskoj. Lani smo s crkvenim zborom iz Karlovaca uzvratili Osječanima, bili smo u Osijeku i zajedno organizirali božićni koncert. Potrudit ćemo se isto tako da Novosađani budu u Konavlima i Dubrovniku, uključiti sve hrvatske udruge i nastojati pokazati sve ono što Novi Sad i Srijem imaju ponuditi", kaže Dražen Deranja iz novosadskog HKC-a.
Prije Novog Sada gosti iz Hrvatske održali su koncert i u Srijemskim Karlovcima, u kapeli Gospe od mira. Među ostalim, posjetili su i Spomen dom bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a posjetom Srijemskoj Mitrovici i prijemom kod biskupa Fabijana Svaline zaključili su svoj posjet Vojvodini.

Izvor: Hrvatska riječ (I. Benčik)

Foto: Igor Čolak

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima