Gostovanje osječkog pjevačkog društva u Karlovcima i Novom Sadu

Objavljeno: 21.11.2022. Pregleda: 49

Hrvatski kulturni centar Novi Sad organizirao je u subotu, 5. studenoga 2022. godine, gostovanje Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka. Gosti su pod ravnanjem Valerije Fischbach u subotu navečer održali koncert u Kapeli mira u Srijemskim Karlovcima.
Na programu su bile skladbe Lovrića, Matza, Ulricha, Slavenskog, Stanića, Cossetta i Arlena. Popularno zvani „lipaši“ i „lipašice“ su ovom prigodom uspostavili kontakt sa zborom mjesne župe Presvetoga Trojstva pod vodstvom Vlaste Malešević te je dogovoren uzvratni posjet Osijeku već iste godine, 17. prosinca.

Hrvatsko pjevačko društvo Lipa osnovano je daleke 1876. godine, od tada uspješno i neprekinuto djeluje. Njeguje širok repertoar većinom a cappella skladbi, od renesansne do suvremene glazbe, s naglaskom na klasičnu zborsku literaturu. Osvojili su, kako navode, pregršt nagrada i priznanja. Među njima izdvaja se čak 18 zlatnih plaketa, medalja i diploma – devet na međunarodnim i devet na državnim natjecanjima pjevačkih zborova.

Uz znamenitosti Srijemskih Karlovaca, gosti iz Osijeka obišli su i Petrovaradinsku tvrđavu, posjetili rodnu kuću bana Jelačića u Petrovaradinu te potom i središte Novog Sada. Održali su i nekoliko manjih i spontanih nastupa ispred Petrovaradinskoga sata, u rodnoj kući bana Jelačića te pred crkvom Imena Marijina. Gosti su izrazili zadovoljstvo činjenicom da su imali prilike nastupiti u gradu koji nosi titulu Europske prijestolnice kulture. „Nadamo se da će ova suradnja i ubuduće trajati. Navedeno gostovanje organizirano je uz podršku Uprave za kulturu Grada Novog Sada i Osječko-baranjske županije. Zahvaljujemo se i župniku župe Presvetog Trojstva Mateju Periću te upravitelju Fondacije Spomen doma bana Jelačića dr. sc. Darku Poliću“, kaže predsjednica HKC-a Novi Sad Jasna Čordaš.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • Izložba slika s umjetničke kolonije Stipan Šabić 2023.
  • Smotra dječjih pjevača i zborova
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – I. dan - Osijek
  • 19. Međunarodni okrugli stol Urbani Šokci – II. dan - Pečuh
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima