„Gupčev bal“ u Tavankutu

Objavljeno: 25.02.2022. Pregleda: 93

Gupčev bal održan je u organizaciji HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta u subotu, 12. veljače 2022. godine, u dvorani Doma kulture MZ Tavankut.
Predsjednik Društva Ladislav Suknović je pozdravio goste, partnere i donatore i zaželio dobrodošlicu na Gupčev bal, manifestaciju koju su posvetili najvažnijoj potrebi zajedništvu. Sagledavajući protekle dvije godine, bilježili su brojne izazove, pa često brigu i strahove, što je prirodna ljudska emocija u težim situacijama.
„Siguran sam da smo izvukli brojne životne pouke, promijenili ili drugačije posložili životne prioritete, no ono što je sigurno, konačno se pokazalo da su naša sela postala oaze sigurnosti, blagodati i važnosti ne samo u pukom egzistencijalnom preživljavanju već u i svom sjaju stvaralačkog potencijala kako kulturnog tako i gospodarstvenog“, rekao je Suknović.

Selo više nije prostor na koji se gleda s rezervom ili dozom podsmjeha, zaostalog područja s tek po nekim deprimiranim žiteljima primoranim obitavati u svojoj skromnosti. Selo je hram tradicijske kulture, predvodnik razvojnih ideja, kroz brojne programe i projekte, važna kulturološka ali i etnološka baza pogotovo u svakodnevnom pogledu kroz pendžer Galerije.
 „Tavankut je poželjna destinacija, ne samo u turističkim oslikavanjima već i poželjan prostor za življenje, emotivni oporavak, bogata riznica praktičnog prirodnjačkog saznajnog procesa. Danas se očituje suvremeniji razvojni put, ka budućnosti, s generacijama mladih, ozbiljnih, maštovitih i kreativnih članova koji donose novu energiju u jezgro djelovanja“, kazao je Suknović. Gupčev tim istrajno, snažno i sigurno nosi teret svakodnevnih aktivnosti i obaveza. S posebnim entuzijazmom i žarom su pripemali ovaj bal. „Kad sagledamo sve aktivnosti i brojne izazove koje smo imali, možemo biti sigurni da je ovo naše zajedništvo zavrijedilo jače i ljepše vrijeme i međusobnu čvršću podršku“, zaključio je Suknović.

Posebnu radosnu i melodičnu notu na balu donio je Tamburaški ansambl Ruže i duo Lidija i Boban. Neobične nagrade: najtanje potpetice, najljepši razdjeljak, najljepšu frizuru, najljepši brkovi, nacrveniji karmin... su nasmijale goste, a glavna tombola je bio bicikl. Plesalo se i pjevalo sve dok je bilo dozvoljeno.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)


Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima