„Hajdemo zajedno“ – duhovna poezija u knjizi i na nosaču zvuka

Objavljeno: 06.05.2010. Pregleda: 59

Glazbeno-meditativna večer, na kojoj je 30. travnja 2010. u Velikoj vijećnici Gradske kuće u Subotici predstavljena knjiga i istoimeni nosač zvuka „Hajdemo zajedno", dobila je veliko zanimanje publike. Autorica knjige Mirjana Jaramazović nije novo ime u poetskom svijetu, ali se pjesmama javljala u katoličkim tiskovinama (Zvonik, kalendar Subotička Danica) te u knjigama Lira naiva, kao sudionica pokrajinskih susreta pučkih pjesnika.

Knjigu i CD na svoj osobit način doživio je predsjedavajući Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović" mons. dr. Andrija Kopilović, rekavši, među ostalim, tom prigodom:

„Duhovna poezija je ono što nam često treba, jednako kao ruža na grudima umjesto novčića koji nam kao kakvom prosjaku pružaju na dlan, kako bismo shvatili da čovjek ne živi samo od kruha, nego i od ljubavi. Svatko od nas je malen čovjek i često pognuta pogleda i pružene ruke, tražimo. Ali tu je tako potrebna jedna Mirjana, i ne samo ona. Ljudi poput nje će nam znati, u času kada smo tako pognuti i sami, umjesto onoga novčića pružiti dušu. To je duhovna poezija".

Večer je počela pjesmom s nosača zvuka u glazbenoj izvedbi Marije Jaramazović, na kojem je snimljeno jedanaest pjesama, a uglazbljeni su u deset pjesama stihovi Mirjane Jaramazović, glazbu potpisuju Filip Čeliković i Nikola i Sonja Jaramazović.

O nosaču zvuka i suradnji uspostavljenoj u Zagrebu između izdavača „Laudato" i Marije Jaramazović govorila je Ksenija Abramović, izrazivši radost što je u Subotici našla tako kvalitetne suradnike jer pjesme Mirjane Jaramazović „nose vjernu i istinitu poruku".

Urednica knjige Katarina Čeliković predstavila je mladog i talentiranog likovnog urednika knjige i CD-a Petra Gakovića koji je svojim fotografijama i crtežima obogatio spomenuta izdanja.

hajdemo_mirjana-mDirljivim se riječima i nekonvencionalnom pričom publici obratila autorica knjige Mirjana Jaramazović zahvalivši svima koji su pomogli ostvarenje dugo sanjane knjige kojom prenosi poruku ljubavi i molitve.

„Ako u njoj pronađete poruku s križa, vama, ali baš samo vama upućenu, ako nakon pročitane pjesme kapne kap i iz vašeg oka, ako sklopite ruke u molitvu, knjiga nije uzalud napisana", rekla je autorica.

hajdemo_svi-mU programu su naizmjence s glazbom nastupili recitatori Hrvatske čitaonice, govoreći stihove iz knjige: Željka Zelić, Lazar Cvijin, Davorin Horvacki, Ivana i Karla Rudić, Vesna Huska i Filip Čeliković. Marija Jaramazović otpjevala je nekoliko pjesama uz pratnju Filipa Čelikovića na klaviru te tamburaškog sastava „Nesanica", a kao gost nastupio je VIS „Proroci".

Ovoj vrlo posebnoj večeri prisustvovali su i prijatelji iz Hrvatske, članovi sastava „Matheus" iz Bizovca i „Apostola mira" iz Zagreba.

Medijski pokrovitelji CD-a su Hrvatski katolički radio, Radio Marija Srbije, Katolički list „Zvonik" te Radio Mir Međugorje.

Nakladnici i organizatori ovog predstavljanja knjige i CD-a su Hrvatska čitaonica i Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović".

 

hajedmo_gr kuca 2-m

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima