„Hajo“ iz Subotice najbolji orkestar na „Tamburica festu“ u Petrovaradinu

Objavljeno: 25.06.2012. Pregleda: 66

ansambl hajoTamburaški festival, koji je trajao od 15. do 17. lipnja 2012. godine, u Novom je Sadu okupio, kako su organizatori najavili, „majstore pera i žice" iz zemalja u okruženju te iz SAD-a, Rusije, Italije, Grčke i Austrije. U revijalnom dijelu programa nastupili su hrvatska pjevačica Jelena Rozga, legenda tamburaške glazbe Zvonko Bogdan i Željko Joksimović. Za razliku od prethodnih godina, festival je poprimio veće razmjere. Cilj festivala „Tamburica fest" jest afirmacija tamburaške glazbe i očuvanje tradicije i običaja.

„Tamburica fest" je ove godine održan na Petrovaradinskoj tvrđavi, gdje je dugo godina svirao nadaleko čuveni Janika Balaž i njegovih „Osam tamburaša".

nastup haje u petrovaradinuSvjetski tamburaški festival „Tamburica fest" je uz sudjelovanje 28 orkestara iz 14 zemalja dobio svog petog pobjednika. Ansambl „Hajo" iz Subotice proglašen je za najbolji tamburaški orkestar. Najbolji orkestar ima i najboljeg bas-primaša, te je ova titula pripala Branku Kutuzovu, koji je također član ansambla „Hajo". Pobjednici su izveli tri kompozicije: valcer „Za moju dragu" autora Tomislava Vukova, dok je aranžman napisao Zoran Mulić, zatim pjesmu „Vojvodina iz sićanja mojih" za koju je tekst napisao Hrvoje Bogutovac, a glazbu i aranžman Krešimir Stipa Bogutovac. Kao posljednju kompoziciju izveli su „Bunjevačko kolo".

Žiri je ujedno dodijelio priznanja - za umjetnički izraz „Savskim valovima" iz Hrvatske, a orkestru „Begeč" za njegovanje tamburaške tradicije, zatim specijalne nagrade za „Batine bećare" iz Rumunjske, „Bačmonoštorske tamburaše" iz Mađarske i „Cirkulan" iz Slovenije. Nagradu publike dobio je orkestar KUD „Lola", a priznanje medija „Banjalučki tamburaši".

Tekst i fotografije: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima