HKC Bunjevačko kolo u Oriovcu i Valpovu

Objavljeno: 07.07.2022. Pregleda: 49

Proteklog vikenda folklorni ansambl HKC-a Bunjevačko kolo bio je gost na dvije manifestacije u Hrvatskoj – u Oriovcu na 20. Oriovačkim žetvenim svečanostima i u Valpovu na 54. Ljetu valpovačkom.
Mladi iz HKC-a sudjelovali su prvo u Ivanjskim običajima i preskakanju vatre, a u subotu su bili sudionici svečane povorke kroz Oriovac do trga gdje su nastupili sa spletom bunjevačkih igara i bili pozdravljeni ovacijama. Načelnik Općine Antun Pavetić je u svom pozdravnom govoru posebno pozdravio Hrvate iz Vojvodine i izrazio zadovoljstvo da ih Općina Oriovac može ugostiti. Predsjednik HKC-a Lazar Cvijin u svom obraćanju je posebno istaknuo važnost gostovanja hrvatske djece iz Vojvodine svojoj matičnoj domovini.

„Ova dva dana u Oriovcu su važno svjedočanstvo našoj djeci u izgradnji njihovog nacionalnog identiteta, jer su se mogli uvjeriti da baštinimo iste običaje kao i Hrvati u matičnoj domovini. To je najbolji odgovor na sve one tvrdnje kojima su naši mladi često izloženi u okruženju gdje žive, da nisu Hrvati nego poseban narod", kazao je Cvijin.
Inače, KUD Luka Ilić Oriovčanin i HKC Bunjevačko kolo su dugi niz godina bratimske udruge.
U nedjelju je pak HKC Bunjevačko kolo sudjelovalo na Smotri folklora u Valpovu.

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima