HKC „Bunjevačko kolo“ na XIII. festivalu folklora „Robert Bajtal“ u Vinkovcima

Objavljeno: 05.06.2013. Pregleda: 50

HKC BK Vinkovci2013-2Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice sudjelovao je na XIII. festivalu folklora „Robert Bajtal“ koji je održan 25. svibnja 2013. godine, u vinkovačkom Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“. Osim Subotičana, na festivalu su sudjelovali i Folklorni ansambl „Lisinski“ iz Vinkovaca i Hrvatsko glazbeno društvo „Sv. Cecilija“ iz Korčule. Taj je festival osmišljen kao festival koreografiranog folklora i po tome je jedinstven u Hrvatskoj, a redovito ga organizira Folklorni ansambl „Lisinski“ u čast tragično preminulog člana Roberta Bajtala.

Festival je počeo tzv. programom plus, u kojem se predstavila dječja postava FA „Lisinski“. Slijedila je svečanost potpisivanja povelje o bratimljenju koju su potpisali predsjednica „Lisinskog“ Zrinka Buhač, predsjednik „Sv. Cecilije“ Đuro Čehovski i Marinko Prćić u ime HKC „Bunjevačko kolo“. Ovom svečanom činu osim Marinka Prćića i voditelja folklornog ansambla Centra Andrije Bašića Palkovića nazočila je i Katarina Čović, u ime Grada Subotice, te mons. Andrija Anišić i Ivan Piuković u ime HKC-a „Bunjevačko kolo“.

HKC BK Vinkovci2013-3O značaju potpisivanja ove povelje govorila je Gabrijela Žalac, pročelnica Upravnog odjela FA „Lisinski“ za međunarodnu suradnju i regionalni razvoj. O konkretnoj dobrobiti potpisivanja ove povelje umjetnički voditelj Folklornog ansambla „Lisinski“ Danijel Šota je između ostalog rekao: „Festival folklora ‘Robert Bajtal’ postao je puno više od samog folklora, jer smo potpisali povelju o bratimljenju. Ovo nije povezivanje samo folklora nego i regija, Dalmacije i Slavonije, kao i prekogranične suradnje sa Suboticom, te ćemo putem ove povelje o bratimljenju konkurirati za EU fondove. Ulaskom u Europsku Uniju ne dobivamo samo mi, već mi donosimo Europskoj Uniji puno toga, od naše kulture i tradicionalnog blaga“.

HKC BK Vinkovci2013-1Festival je službeno otvorio gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, a potom su s plesovima Posavine nastupali članovi vinkovačkog ansambla „Lisinski“. Oni su tijekom večeri izveli i koreografiju „Molvanski svati“. Razigrani članovi folklornog ansambla HKC-a „Bunjevačko kolo“ iz Subotice izveli su plesove makedonskog Povardarja i splet bunjevačkih plesova. Oni su za svoj nastup pobrali ovacije brojne publike. Publika je slušala i nastup Pjevačke skupine ansambla „Lisinski“, koji je zapažen po brojnim nastupima i izvan granica Hrvatske, a osobito svojim doprinosom u očuvanju stvaralačkih djela naših predaka. Nastup HGU „Sveta Cecilija“, koja je izvela tradicionalne korčulanske viteške igre „Moreška“, mnoge je ostavio bez daha, ne samo zbog savršene, nego i zbog „opasne“ izvedbe s mačevima od čelika, tako da su iskre stvarno vrcale na sve strane.

Subotičane osobito raduje i ohrabruje izvrstan nastup mladih folkloraša HKC „Bunjevačko kolo“ što očituje da su oni, sa svojim voditeljem Andrijom Bašićem Palkovićem, marljivo radili i u gotovo nemogućim uvjetima dok je Centar bio pod stečajem.

Tekst: A. A.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima