HKUD „Vladimir Nazor“ iz Sombora proslavio 80. Dužionicu

Objavljeno: 14.08.2014. Pregleda: 42

Duzionica2014-1-mHrvatsko kulturno-umjetničko društvo „Vladimir Nazor“ proslavilo je 27. srpnja 2014. godine, 80. Dužionicu. Osam desetljeća zajednički Crkva i narod zahvaljuju Bogu za uspješno obavljenu žetvu i za novi kruh. Ta tradicija nije prekidana od 1935. godine, kada je u Somboru održana prva Dužionica, godinu dana prije službenog osnivanja „Miroljuba“, današnjeg „Nazora“. Čast da ove godine budu bandaš i bandašica imali su Nikola Firanj i Pamela Brkić, dugogodišnji aktivni članovi folklorne sekcije „Vladimira Nazora“.

Proslava je počela okupljanjem sudionika Dužionice u Hrvatskom domu u Somboru, a nakon toga svečana povorka prošla je središtem grada do crkve Presvetog Trojstva, gdje je održana sveta misa.

Duzionica2014-2-m„Ovaj događaj, koji naša župa i vjernici slave, je zahvala za žetvu. Zahvala za novi kruh. Zahvala za sve ono što taj kruh u životu čovjeka i nas ovdje konkretnih ljudi znači. Isus je govorio o kraljevstvu nebeskom i pri tome se služio slikama, koje su, vjerujem, i nama još uvijek drage. To su slike sijača i sjemena. Činimo to i dalje, možda na drugačiji način, ali činimo. Mi se radujemo sjemenu položenom u zemlju, mi čekamo, strepimo i molimo što će biti od tog sjemena, hoće li ono donijeti željeni plod. Mi znamo dobro kako su važni uvjeti tla u kome je sjeme položeno. Isus je u svoje vrijeme gledao svoje suvremenike hodeći Galilejom, Samarijom i Judejom i vjerojatno s njima porazgovarao i osjetio ljubav, zabrinutost i iščekivanje. Božja riječ je kao sjeme izgovorena da padne negdje na dušu i srce čovjeka i da to tlo – ljudsko srce učini plodnim za plodna djela“, kazao je na svetoj misi velečasni Josip Pekanović, župnik crkve Presvetog Trojstva i dekan somborski.

Povijest somborske Dužionice
Somborski Hrvati prvi puta su Dužionicu javno proslavili 1935. godine. U svečanoj povorci bili su konjanici s barjacima, risari i risaruše. Bilo je to i prije samog osnutka Hrvatskog društva „
Miroljub“. Slavila se Dužionica i tijekom rata, ali nešto skromnije. Velikih javnih proslava s povorkom sudionika u središtu Sombora nije bilo ni u prvim poslijeratnim godinama. Početkom 60-ih prošlog stoljeća proslave Dužionice počele su i na okolnim somborskim salašima – Nenadić, Bezdanski put, Gradina. Središnja Dužionica ostala je ona u Somboru, na kojoj su sudjelovali i mladi salašari. No, od početka 90-tih prekinut je običaj održavanja Dužionica na salašima, a svi Hrvati od tada se okupljaju na središnjoj Dužionici u Hrvatskom domu. Dvijetisućite godine sudionici Dužionice predali su u Županiji kruh od novog žita tadašnjem gradonačelniku i tako je poslije nekoliko desetljeća Dužionica ponovno postala javna proslava, s povorkom sudionika koji prolaze središtem grada.

Poslije svete mise i Bandašicinog kola, koje je odigrano na Trgu svetoga Trojstva, svečana povorka sudionika Dužionice prošla je glavnom somborskom ulicom do Županije, gdje je gradonačelniku Sombora Saši Todoroviću uručen kruh od novog žita.

Duzionica2014-3-m„Imam čast i zadovoljstvo pozdraviti vas u ime HKUD-a 'Vladimir Nazor' i naših gostiju 'Šokačke grane' iz Osijeka i KD 'Žetva' iz Kucure i svih ostalih sudionika Dužionice. Stoljetni je običaj zahvale Bogu za uspješnu žetvu, a naše društvo ga čuva 80 godina s ciljem očuvanja tradicije i identiteta hrvatskog naroda na ovim prostorima. Dolaskom kombajna na žitna polja pravi kosci i žeteoci polako padaju u zaborav, ali zahvala Bogu za uspješnu žetvu i dalje ostaje kao i prije. Bogu hvala i ova žetva je uspješno završena, a blagoslovljeni kruh od novog žita predajemo, gradonačelniče, vama“, kazala je uručujući kruh gradonačelniku Todoroviću bandašica Pamela Brkić.

Čestitajući svima koji svetkuju Dužionicu, Todorović je rekao kako taj praznik nadilazi granice nacionalne pripadnosti i da pripada svim Somborcima.

Proslava Dužionice nastavljena je u Hrvatskom domu uz risarski ručak. „Ni nacionalne manjine, ni većinski narod nemaju prava svojatati ovu manifestaciju kao svoju, jer to je manifestacija panonskog naroda u ovom dijelu Europe. Zbog toga mi je posebice drago što su nam danas gosti rusinskog KD 'Žetva' iz Kucure“, kazao je Mata Matarić, predsjednik HKUD-a „Vladimir Nazor“.

Duzionica2014-4-mKnjiževna večer
U sklopu proslave ovogodišnje Dužionice, 25. srpnja 2014. godine održana je u Hrvatskom domu književna večer, na kojoj je predstavljena knjiga mons. Stjepana Beretića „Božji prijatelji s nama na putu“. Knjigu je predstavio mons. dr. Andrija Anišić.

Dr. sc. Slaven Bačić, predsjednik HNV-a, pozdravljajući sudionike Dužionice, kazao je kako mnogi narodi u Panoniji imaju običaj obilježavanja zahvale Bogu za žetvu, ali jedino je Dužionica dobila javno obilježje, izišla je iz domova u javnost i crkve.

„Želim vas pozdraviti u ime Vlade Vojvodine i zahvaliti vam što mogu prisustvovati ovakvoj manifestaciji, koja slavi ono što je za nas Vojvođane najvažnije, a to je završetak žetve. Čestitam vam što su Hrvati Bunjevci s ovih prostora proslavi završetka žetve dali tako veliki značaj, a ništa na ovim prostorima nije značajnije od žetve, sjetve i kruha“, kazao je pokrajinski tajnik za gospodarstvo, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Miroslav Vasin.

Na proslavi Dužionice u Hrvatskom domu bili su nazočni i Neven Marčić, konzul Republike Hrvatske u Subotici, i gradonačelnik Sombora Saša Todorović, a i predstavnici hrvatskih udruga.

Tekst i fotografije: Zlata Vasiljević

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima