HKUD Vladimir Nazor Sombor: Susret glumaca amatera

Objavljeno: 01.11.2016. Pregleda: 37

hkud vladimir nazor 1Sve tri predstave prikazane na ovogodišnjem susretu kazališnih amatera bile su komedije i može se reći sve tri s tematikom aktualnom današnjem vremenu. Domaćini su odabrali komad Zla žena Fadila Hadžića, a režiju su povjerili sada već svojoj stalnoj redateljici Ljiljani Tomić Markovinović. KUD Đeramiz Viljeva u Sombor je došao s predstavom Svakom u životu jednom krene svog člana Danka Ronte, koji je i autor i redatelj. Ogranak seljačke sloge, Pučko kazalište Buševec prikazalo je Moderno doba, djelo člana ove kazališne udruge, Ivana Rožića.

Za smotru premijera

Na novoj predstavi dramska sekcija Nazora radila je nekoliko mjeseci, a ovoga puta noseće uloge dobili su mladi članovi dramske sekcije. „Zato smo i odabrali ovaj komad. To su naši mladi članovi, kojima je ovo tek druga predstava u životu, ali imaju talenta i zašto da ga i ne pokažu. Premijera je prošla i zadovoljna sam, tako da će biti i novih predstava u kojima će se imati priliku pokazati i ubuduće“, kaže redateljica Tomić Markovinović.

„S obzirom na to da je ovo komad u kome su u glavnim ulogama naši mlađi članovi meni je dodijeljena sporedna uloga, ali sam opet u ulozi koja meni najviše leži, a to je uloga alapače“, kaže Nazorova glumica Jolika Raič. Za razliku od nje, Milani Rajšić ovo je tek druga uloga u ovoj dramskoj sekciji. „Ja glumim jednu malo slobodniju djevojku koja pokušava svoju prijateljicu istrgnuti iz konzervativnih okvira i uklopiti u suvremeno društvo. Ovo jest komedija, ali nije gledatelje uvijek lako ni nasmijati. Isto tako postoje i neki neočekivani momenti kada nam publika smijehom da signal na nekim mjestima za koja mi nismo očekivali da će im uopće biti smiješno“, kaže Milana. Zla žena priča je o majci koja svoju kćer jedinicu drži gotovo zatvorenu u kući čuvajući je od udvarača. Zaplet pravi glavna alapača u višekatnici, ali priča se završava udajom kćeri za pomalo smotanog sina veleposlanika. Udaja je to iz ljubavi, koju na koncu prihvaća i stroga majka.

Gosti iz hrvatske

Gosti iz Buševca za gostovanje u Somboru odabrali su treći dio triptiha Moderno doba. „Ovaj treći dio je zapravo neka vrsta poigravanja shkud vladimir nazor 2 kazalištem. U jedno pučko kazalište dolazi stručnjak koji ih želi uputiti u tajne suvremenog teatra. Od prvobitnog otpora dolazi do raspada predstave i na koncu nastaje predstava bez glumaca i publike“, kaže Rožić. Pučko kazalište iz Buševca postoji od 1924. godine i bez obzira što djeluje u jednom malom selu s oko 900 stanovnika ovo amatersko kazalište osvajalo je nagrade, kako u nekadašnjoj Jugoslaviji tako i poslije osamostaljenja Hrvatske. Iz te sredine potekli su profesionalni hrvatski glumci i redatelji. „Naša predstava je komedija, koja na jedan izuzetno zabavan način prikazuje dvojicu muškaraca, koje je uhvatila kriza srednjih godina. Tema jest univerzalna, a mi smo je prikazali na jedan šaljiv način. Gledatelji najviše vole komediju, ali napisati tekst čiji će sadržaj i na kraju gluma nasmijati publiku nije lako“, kaže Ronta.

Međunarodna smotra amaterskih dramskih društava održava se redovito od 2010. godine. U Nazoru ističu da dramska sekcija postoji još od osnutka udruge, koja će krajem godine obilježiti 80-tu obljetnicu. Nazor je ostao jedina udruga u Somboru u kojoj se još uvijek njeguje glumački amaterizam. „Ključnu ulogu u povezivanju naše dramske sekcije s pučkim kazalištima iz Hrvatske ima Hercegovac. To malo mjesto na Danima pučkog kazališta okuplja amaterska društva iz Hrvatske i dijaspore. Tu se međusobno upoznajemo, dogovaramo gostovanje, uzvratne posjete. Tako je uspostavljena i suradnja s Viljevom i Buševcem“, kaže predsjednik HKUD-a Vladimir Nazor Mata Matarić.

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (Z. Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima