HKUPD „Stanislav Preprek“ na novosadskom Salonu knjiga

Objavljeno: 20.03.2017. Pregleda: 41

salon knjiga u nsPretposljednjeg dana Salona knjiga u Novom Sadu, koji je trajao od 6. do 12. ožujka, svoj nastup imalo je HKUPD Stanislav Preprek iz Novog Sada. Oni su predstavili knjige iz njihove dosadašnje naklade s naglaskom na zbirku pjesama Preprekovo proljeće 2016. i knjigu pjesama Refleksija nutrine članice njihova Književnoga kluba Ljerke Radović. Kazivajući poeziju, ovom su se prilikom predstavili i neki od pjesnika, članova spomenutog Književnoga kluba.

Društvo tradicionalno svake godine izdaje zbirku pjesama Preprekovo proljeće u kojoj svoje pjesme objavljuju članovi njihova Književnoga kluba. Kako njihov voditelj Miroslav Cakić kaže, iz literarne sekcije izrasli su u klub i sada daju ozbiljan doprinos književnom životu hrvatske zajednice u Srbiji.

Jedna od urednica knjige je dr. Dragana Todoreskov, koja je, među ostalim, zadužena za odabir pjesama.

„Osim pjesnika koji su članovi udruge, u knjizi su zastupljene i pjesme autora s područja Hrvatske. Ovog puta odlučili smo se za poeziju koja nam dolazi iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, odnosno od tri hrvatska pjesnika“, istaknula je Todoreskov. Jedan od recenzenata ove zbirke je i vlč. Marko Kljajić, koji piše pjesme i objavljuje ih u ovoj zbirci od 2011. godine. Kao dugogodišnji suradnik na ovim izdanjima, prepoznaje rad Književnog kluba kao vrlo vrijednog dijela hrvatskog književnog opusa.

„Meni su pjesme u ovim zbirkama vrlo prepoznatljive. Razlikuje se jedino doživljaj, impresija različitih životnih situacija koje im se u međuvremenu dogode, samim tim i teme, ali i izvori inspiracije. Sve autore osobno poznajem, volim se s njima družiti, ali i dati svoj doprinos ovoj zbirci pjesama«, kazao je vlč. Kljajić.

Društvo je predstavilo i novu knjigu svoje članice Ljerke Radović Refleksija nutrine objavljene unutar edicije Preprekovi pjesnici. Autorica kaže da je knjiga podijeljena u četiri poglavlja, te govori o ljubavi, tuzi, bogookrepljujućim i zavičajnim temama. Ističe kako je za nju ljubav osnova životnoga smisla koji se dakako ogleda u njezinim pjesmama.

HKUPD Stanislav Preprek bilo je jedini predstavnik književnoga života Hrvata u Vojvodini na ovogodišnjem Salonu knjiga. Iako je to ranijih godina bio slučaj, izostala je promocija izdanja profesionalnih nakladnika iz te zajednice kao što su NIU Hrvatska riječ ili Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Upitali smo predstavnike pokrajinskog tajništva zaduženog za pitanje nacionalnih zajednica zbog čega nema drugih hrvatskih nakladnika, međutim, odgovor je izostao uz napomenu da će situacija vjerojatno biti bolja na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu.

Izvor: Hrvatska riječ (D. Marković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima