HLU CroArt dobitnik nagrade 17. Večernjakove domovnice za najuspješniju hrvatsku udrugu

Objavljeno: 08.03.2023. Pregleda: 77

Svečana i glamurozna manifestacija dodjele 17.  Večernjakove domovnice održana je u Bad Homburgu 4. ožujka 2023. godine,  pred dvoranom ispunjenom gostima iz iseljeništva i domovine, pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslove koje su predstavljali veleposlanik Gordan Bakota iz Berlina i veleposlanik Daniel Glunčić iz Beča.

U ime supokrovitelja Hrvatske matice iseljenika sudjelovao je zamjenik ravnatelja dr. sc. Ivan Tepeš sa suradnicima. Od visokih uzvanika prvi put je na dodjeli sudjelovao predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Davor Filipović, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića.

Na svečanosti je bio i gradonačelnik Bad Homburga Alexander Hetjes, zamjenica gradonačelnika Dubrovnika Jelka Tepšić i Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić, budući da su Dubrovnik i Bad Homburg već 20 godina gradovi prijatelji.

Glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić među ostalima pozdravio je i župana Ivana Anušića, zastupnicu iz Europskog parlamenta Sunčanu Glavak, zastupnicu u Hrvatskom saboru i predsjednicu Odbora za Hrvate izvan RH Zdravku Bušić, zastupnika u Hrvatskom saboru Zvonimira Troskota, zastupnika u njemačkom Bundestagu Klaus-Petera Willscha, generalne konzule u Njemačkoj i generalnu konzulicu BiH u Frankfurtu Višnju Lončar...

Teško je bilo odabrati najbolje i najuspješnije Hrvate koji žive i djeluju izvan RH, no čitatelji Večernjeg lista i Fenix-magazina, pratitelji portala iz Njemačke, Austrije i Švicarske te članovi stručnog žirija odabrali su pobjednike:

Sport - Joško Gvardiol koji je ujedno i osoba godine; Borna Sosa; Andrej Kramarić; najpopularnija amaterska sportska momčad i amater pojedinac - Manuel Bodrožić; FC Croatia Fermoy; Croatia Stuttgart;

Glazba - Ivan Galić i Andrej Vesel;

Gluma - Vjekoslav Katušin;

Spektakli i showbizz - Ivana Bukvić;

Najuspješnija hrvatska udruga - Udruga Mala Kapela Essen, Njemačka i Hrvatska likovna udruga CroArt Subotica, Vojvodina.

Program za Hrvate izvan RH Hrvatske radiotelevizije – Glas Hrvatske čestita svim dobitnicima, ali i svim nominiranima. Velika je stvar dobiti nagradu za svoj rad i doprinos i biti prepoznat, ali nagrada je povezivanje domovinske i iseljene Hrvatske i jačanje veza hrvatskih udruga, zajednica, klubova, istaknutih predstavnika iz različitih područja umjetničkog i društvenog života Hrvata izvan RH. Svi koji pridonose ovome jačaju i snagu hrvatskog identiteta i promociju Hrvatske, te time ostavljaju prepoznatljiv i neizbrisiv trag.

Izvor: HRT (Snježana Jurišić)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima