Hrvatske udruge o svom radu na izmaku 2016. godine

Objavljeno: 29.12.2016. Pregleda: 43

hrvatske udruge 2016 hkud v.nazorMeđu više od 40 hrvatskih udruga nekoliko njih je s područja Sombora. U Somboru od 1936. godine postoji HKUD Vladimir Nazor, u Monoštoru KUD Hrvata Bodrog, u Beregu KPD Silvije Strahimir Kranjčević, Stanišiću HKD Vladimir Nazor, u Lemešu HBKUD Lemeš, u Somboru Udruga građana Urbani Šokci i u Bezdanu Hrvatska udruga Bezdanska marina. Među ovim pobrojanim udrugama najdužom tradicijom može se podičiti Vladimir Nazor, koji je jedna od najstarijih hrvatskih udruga u Srbiji. Svima njima zajedničko je da se na razne načine, više ili manje uspješno, bore za očuvanje hrvatskog naslijeđa na ovim prostorima. Kako okupiti članstvo, kako privući mlade, kako održati sve manifestacije, kako odgovoriti pozivima za gostovanja, kako osigurati novac? To su pitanja s kojima se svakodnevno suočavaju u tim udrugama. Ta pitanja i mi smo postavili onima koji vode HKUD Vladimir Nazor iz Sombora i KUD Hrvata Bodrog iz Monoštora.

 

S novcima nategnuto

Ova 2016. godina ostat će u povijesti HKUD–a Vladimir Nazor upisana kao godina u kojoj je udruga obilježila 80. obljetnicu. Od 1936. do danas generacije Hrvata iz Sombora i okolice čuvali su i sačuvali hrvatski identitet, tradiciju, običaje, nošnju...

„U ovoj godini za sve naše troškove imali smo 2,1 milijun dinara. Na natječaju Pokrajine dobili smo 100.000 dinara, od HNV–a 100.000, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata 30.000 dinara, Grada Sombora 340.000, Veleposlanstva Hrvatske 700.000 dinara. Značajan prihod je i prihod koji ostvarujemo od zakupa dijela poslovnog prostora u Hrvatskom domu koji izdajemo u najam. Ta suma od 2,1 milijun dinara možda izgleda da je puno novca, ali to je bilo taman da se pokrijemo. Da bismo mogli normalno funkcionirati, sa svim svojim sekcijama, održati kvalitetno sve naše manifestacije, odgovoriti pozivima za gostovanja potrebno nam je oko tri milijuna dinara“, kaže predsjednik Nazora Mata Matarić i dodaje za su u Upravi zadovoljni onim što je urađeno u ovoj godini, bez obzira na to što su neke manifestacije bile skromnije nego što je to bilo ranijih godina.

U Nazoru se nadaju da će na natječaju Grada Sombora, putem kog se financiraju redovite aktivnosti udruga, naredne godine dobiti nešto više novca, s obzirom na brojne aktivnosti, sudjelovanja na smotrama i međunarodnim gostovanjima.

„Pripremit ćemo se i za natječaje koje će raspisati Pokrajina i Republika. Očekujemo veću potporu i iz Hrvatske, s obzirom na to da je na sastanku kome smo nedavno prisustvovali u Zagrebu rečeno da će se dijaspori i udrugama više pomagati. Od hrvatskih institucija u Srbiji ne očekujemo neku veću materijalnu potporu. Naša udruga postoji i radi punih 80 godina, a tretiraju nas isto kao i udruge koje su osnovane malte ne jučer“, kaže Matarić.

A u 365 Nazorovih dana su Veliko bunjevačko-šokačko prelo, Dužionica, Međunarodni susret amaterskih dramskih društava, Godišnji koncert, Maraton lađa na Neretvi, turniri u šahu i stolnom tenisu, premijera nove kazališne predstave, likovna kolonija, gostovanja u Hrvatskoj...

Timski rad

U KUD-u Hrvata Bodrog o novcu, odnosno konkretnim brojkama ne žele pričati. Umjesto brojki predsjednik Željko Šeremešić kaže da sigurnu financijsku potporu monoštorska udruga ima od Veleposlanstva Hrvatske, HNV-a i ZKVH-a. Nešto novca dobije se i na natječajima Grada Sombora i Pokrajine.hrvatske udruge 2016 kud hrvata bodrog

„Sve što smo planirali u ovoj godini smo i realizirali i ono što radimo naišlo je na pozitivne komentare u našem selu. Ne samo da su naše manifestacije posjećene, već se i povećava broj članova Bodroga. To je rezultat jednog velikog timskog rada“, kaže Šeremešić.

Sve manifestacije koje su već godinama u Bodrogovom kalendaru aktivnosti su održane, bilo je i gostovanja, ali onoliko koliko su dozvoljavale financije. Od aktivnosti svakako treba izdvojiti manifestaciju Šokci i baština, čiji su domaćini ove godine bili Monoštorci, zatim gostovanje KUD-a Sveti Juraj iz dubrovačkog kraja, koji su u Monoštor došli u uzvratni posjet, sudjelovanja na Pokrajinskoj smotri folklora, do koje je stigla ŽPS Kraljice Bodroga s prikazom posmrtnih običaja i plasman MPS Bodroški bećari na republičku smotru.

„Muška pjevačka skupina osnovana je prije dvije godine. Rezultat je to velikog truda zaljubljenika ‘pivanja’ na ikavici. Formirali smo i dječji folklor i rekao bih da je to jedan prirodni slijed. Najveći doprinos u radu s djecom dala je Marija Kaplar, poslije nje došla je Anita Đipanov-Marjanović, a sada dječji folklor vodi Sonja Periškić. Sonja je studij etnologije i pedagogije završila u Zagrebu, vratila se u Monoštor, aktivna je u našoj udruzi i rekao bih da smo sada iz nekog entuzijazma u radu s djecom dostigli i jednu profesionalnu razinu“, kaže Šeremešić.

Ono što ih čeka u 2017. godini je nastavak svih manifestacija, a nekoliko ih je, kao što su Festival Marijanskog pučkog pivanja, U suset Zavitnom danu, Godišnji koncert, Divanim šokački, Alasi i bećari. Odazvat će se i pozivima na gostovanja, prije svega u Hrvatsku, a želja im je da se u punom sjaju naredne godine predstave i na Vinkovačkim jesenima.

 

Antrfile

GRADSKI PRORAČUN

Iz proračuna grada Sombora financira se rad koreografa u selima i rad kulturno-umjetničkih društava. Natječaji za 2017. godinu za financiranje rada stručnih osoba kao što su koreograf ili redatelj i za sufinanciranje KUD-ova koji njeguju nacionalni identitet završeni su 16. prosinca. Rezultati tih natječaja još nisu poznati. U samom tekstu natječaja nije naveden ukupan iznos sredstava koji će biti raspoređen, ali u rashodovnoj strani proračuna je navedeno da će KUD-ovima nacionalnih zajednica biti raspoređeno 1,2 milijuna dinara, a za unaprjeđenje amaterizma na teritoriju Grada Sombora 2,2 milijuna dinara.

 

Izvor: Hrvatska riječ (Zlata Vasiljević)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima