Hrvatski iseljenički zbornik za 2021. godniu

Objavljeno: 02.03.2021. Pregleda: 39

iseljenicki zbornikIzišao je Hrvatski iseljenički zbornik za 2021. godinu, čiji je sadržaj u znaku 70. obljetnice osnutka njegova nakladnika – Hrvatske matice iseljenika. U 35 autorskih priloga uz birane domovinske teme, opisan je zanimljiv izbor stvaralaštva Hrvata iz inozemnih sredina od Amerike do Australije i europskoga susjedstva.

Utemeljitelji Matice bili su, na osnivačkoj skupštini 12. veljače 1951. istaknuti intelektualci i povratnici iz tuđine na čelu s bečkim medicinarom rođenim u Gradištu pored Županje, liječnikom i kasnijim hrvatskim političarom dr. Zlatanom Sremcem, a ustroj i djelatnost HMI danas je određen zakonom koji je Hrvatski sabor donio 2018. godine. U okruženju modernih informatičkih tehnologija i izazova suvremene mobilnosti, Matica djeluje kao javna ustanova u Hrvatskoj i inozemstvu, koja se sustavno bavi heterogenim iseljeničkim zajednicama sa svih kontinenata i bogatim sadržajima njihovih društvenih, kulturnih, znanstvenih i umjetničkih postignuća, pružajući im usustavljene osnove za daljnje kreiranje programa i dublje poznavanje reprezentativnih uzoraka nacionalne kulturne i jezične baštine. 
U novom zborniku, među ostalim, možete pročitati i tekst Katarine Čeliković o dvama monografijama koje su rezultat terenskih istraživanja koje su među vojvođanskim Hrvatima proveli studenti etnologije i kulturne antropologije Filo-zofskoga fakulteta u Zagrebu. U pitanju su knjige „Identitet srijemskih Hrvata kroz prizmu tradicijske baštine" i „Tradicijska baština, identitet i migracije bačkih Hrvata Šokaca". 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima