IV. Tambura instrumental festival u Subotici okupio mlade glazbenike iz Srbije i Hrvatske

Objavljeno: 27.03.2017. Pregleda: 56

tambura festival 1Da tamburaška glazba ima svoju budućnost u mladim školovanim glazbenicima pokazao je IV. Tambura instrumental festival, održan u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. ožujka u Subotici, u čitaonici Gradske knjižnice. Festival je bio natjecateljskog karaktera, a okupio je ukupno šezdesetak tamburaša iz 13 glazbenih škola i jednog KUD-a u Srbiji i Hrvatskoj. Nagrade su dodijeljene u više kategorija.

Prvoga festivalskoga dana natjecali su se svirači prim/bisernice u pet kategorija klasične i folklorne glazbe, a ocjenjivao ih je žiri u sastavu: Siniša Leopold, Zoran Bugarski i Helena Harviljcak. Titulu najboljeg primaša ponio je Dominik Milošević iz Glazbene škole Požega, a iz klase Veljka Valentina Škorvage. Za najboljeg primaša natjecalo se troje najboljih, a uz Miloševića, to su bili Ivana Mačković iz subotičke Muzičke škole u klasi Sonje Berta i Tomislav Koprić iz Glazbene škole Alberta Štrige, koji uči u klasi Vice Zirduma.

Kako je kazao ravnatelj Glazbene škole u Požegi Valentin Veljko Škorvaga prilikom dodjele nagrada na kraju prvog natjecateljskog dana, „prvenstvo je dugo, a ovo natjecanje je samo jedna utakmica u životu da bi se nešto postiglo“. On je svim natjecateljima uručio diplome, trima najbolje ocijenjenima u svojim kategorijama zlatne, srebrne i brončane medalje, a pehar, grand prix nagradu najboljem primašu ovog festivala.

Izvanserijski primaši

Što je presudilo odluci o najboljem, pojasnio je u ime žirija šef dirigent Tamburaškog orkestra Hrvatske radio televizije, maestro Sinišatambura festival 3 Leopold.

„Za prestižnu grand prix nagradu natjecanja u kategoriji najboljeg svirača prim bisernice predstavila su se tri zaista briljantna mlada tamburaša i među članovima žirija teško se donijela odluka, zapravo između dvojice, Dominika i Tomislava koji su pokazali izvanserijsko muziciranje na tamburi. Tu su presudile nijanse, a jedna od njih je tko je manje pogriješio u finalnoj izvedbi. Tomislav Koprić je imao jednu jako zahtjevnu skladbu Briljantnu polonezu koja se inače izvodi na violini. Dogodilo se malo kikseva u njegovoj izvedbi, pa je presudio opći dojam. Dominik Milošević je pak pokazao jedno zrelo, suvereno sviranje, nijedanput nije pogledao u svoje prste i u vrat tambure, što zapravo impresionira kod njega, ta hladnoća i u samom izrazu lica. Sviranje mu je briljantno, bez i jedne greške, a on je i mlađi od Tomislava. Teško je u jednoj takvoj prezentaciji za grand prix pažljivo odvojiti samu izvedbu, pogreške, dinamičko nijansiranje, ton, agogičke nijanse. Stoga je presudio opći dojam“, kazao je Siniša Leopold.

Basprimaši i komorni sastavi

Drugi dan, u utorak, natjecali su se svirači basprima/brača i komorni sastavi.

Žiri koji je ocjenjivao soliste činili su Veljko Valentin Škorvaga iz Glazbene škole Požega, Vladimir Međeši iz Glazbene škole u Kuli i Mira Temunović iz Muzičke škole Subotice, a pored prva dva člana ovog, članstvo žirija za komorne sastave upotpunio je i Siniša Leopold.

tambura festival 2Pehar, nagradu grand prix za najboljeg svirača basprima/brača IV. Tambura instrumental festivala, prema ocjeni žirija zavrijedio je Martin Durbek iz Glazbene škole Požega, iz klase Tihomira Damjanovića. Za grand prix nagradu su se, osim Martina Durbeka, natjecali i Magdalena Temunović iz Muzičke škole u Subotici u klasi Mire Temunović i Jurica Tuđan iz Glazbene škole Varaždin u klasi Miodraga Paravinje.

Diplome i medalje su dodijeljene i komornim sastavima, a za najbolji je proglašen Komorni sastav Glazbene škole Požega – kvartet koji je također osvojio pehar, nagradu grand prix. Osim ovoga, za najbolji komorni sastav su se natjecali i Komorni sastav Glazbene škole Zlatka Balokovića iz Zagreba – septet i Komorni sastav Glazbene škole Požega – nonet.

Na kraju natjecanja diplome je svim sudionicima podijelio predsjednik udruge koja je bila organizator i domaćin Festivala, Hrvatske glazbene udruge Festival bunjevački pisama dr. Marko Sente. On je također uručio i brončane, srebrne i zlatne medalje najboljima u kategorijama drugog natjecateljskog dana.

Suorganizatori IV. Tambura instrumental festivala bili su Glazbena škola Požega i Muzička akademija Zagreb. V. Tambura instrumental festival bit će održan naredne godine u Požegi.

Izvor: Hrvatska riječ (N. Skenderović)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima