Izašao novi svezak Klasja naših ravni

Objavljeno: 11.03.2010. Pregleda: 53

Novi svezak časopisa Klasje naših ravni, broj 1.-2., 2010. donosi radove s okruglog stola na temu: Kolebanja identiteta među Hrvatima u Vojvodini, održanog u Subotici, 28. i 29. siječnja 2010. u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Subotici. S ovoga skupa objavljeni su radovi: Nacionalni identitet i politički profil bunjevačkih Hrvata Jasminke Dulić i Zlatka Šrama, Neka otvorena pitanja nacionalnog identiteta iz perspektive obrazovanja Stipana Stantića, Etnički i subetnički identitet u svjetlu izdvajanja dijela Bunjevaca koji žive u Srbiji iz hrvatskoga etničkog korpusa Đure Vidmarovića, Uloga svjetovnih i crkvenih ustanova u očuvanju nacionalnog identiteta Hrvata u Bačkoj Sanje Vulić, O identitetu hrvatskoga jezika i identitetu po hrvatskom jeziku Marka Samardžije, Što je hrvatski identitet u europskom identitetu Andrije Kopilovića, Prilog raspravi  nacionalnom i kulturnom identitetu bunjevačkih Hrvata Stjepana Sučića i Kultura i identitet vojvođanskih Hrvata Milovana Mikovića.

Pored ovoga tematskoga dijela, u novom Klasja naših ravni objavljene su pripovijetke U potrazi za izgubljenim partnerom Franje Petrinovića i Živi a izgubljeni u narodnoj vojsci 1967.-1968 Milivoja Prćića.

Nadalje, tu su i dramski tekst Game-over Stjepana Bartoša te prikazi Tragalac za dobrom u neprestanom susretu sa zlom Tomislava Marjana Bilosnića, Induktivna analiza pjesme Čizme, smrt Petka Vojnića Purčara u povodu 70. godine života Stijepe Mijovića Kočana i O tri suvremena hrvatska djela (Milovan Miković, Ispitivanje izdaje, Mirko Kopunović, Pod slapovima sna, Tomislav Žigmanov, Prid svitom - saga o svitu koji nestaje) Zvonka Sarića.

U rubrici baština tiskani su tekstovi: Po Božiću - ime Isusovo (2. siječnja) u mađarskih Hrvata Đure Frankovića, Lemeš u osimu plemenitog drača Antonije Čota Rekettye i Navodi o kazalištu od 1747 Milovana Mikovića.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima