Izaslanstvo Primorsko-goranske županije i Novog Vinodolskog posjetilo Sombor i Tavankut

Objavljeno: 13.11.2013. Pregleda: 58

Primorci Sombor2013Samo dan nakon što je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović završio dvodnevni posjet Srbiji, 18. listopada 2013. godine prvo službeno izaslanstvo na razini lokalne samouprave stiglo je u Sombor i Tavankut. U Somboru i Tavankutu boravili su župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, njegova zamjenica Marina Medarić, gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković, direktor KTD Vodovod Žrnovnica Igor Uremović, akademski slikar Ivan Balažević i glazbenik Joso Butorac. U povodu ovoga posjeta u Somboru i Tavankutu boravili su i Dragan Đurić i Neven Marčić, generalni konzul i konzul Republike Hrvatske u Subotici.

Službeni posjet Somboru izaslanstvo Primorsko-goranske županije i Novog Vinodolskog počelo je posjetom Hrvatskom domu i hrvatskoj zajednici okupljenoj oko HKUD-a „Vladimir Nazor“. Uime domaćina predsjednik „Nazora“ Mata Matarić pozdravio je goste istaknuvši kako ovaj posjet u „Nazoru“ vide, prije svega, kao moralnu potporu hrvatskoj udruzi.

Župan Zlatko Komadina predstavio je županiju na čijem je čelu istaknuvši kako je zahvaljujući hrvatskom konzulatu suradnja praktički počela još prošle godine, kada je Primorsko-goranska županija bila regija partner prigodom proslave Dana državnosti. „Cijenili smo kako bi tu suradnju bilo dobro nastaviti i s drugim mjestima i zato smo sada u posjetu Somboru, a poslije Tavankutu“, kazao je Komadina.

„Ovaj naš posjet nema samo simbolički značaj, nego vjerujem da je to početak suradnje između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u Vojvodini. Novi Vinodolski je grad kulture, s velikim brojem manifestacija i očekujemo na njima i vaše sudjelovanje“, kazao je gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković.

Nakon razgovora u Hrvatskom domu, goste iz Primorsko-goranske županije primio je gradonačelnik Sombora Namanja Delić. Razgovorima su nazočili i predstavnici hrvatske zajednice u lokalnoj vlasti – vijećnica Gradskog vijeća Snežana Periškić, predsjednik Savjeta za međunacionalne odnose Zoran Čota, pokrajinski zastupnik i vijećnik u Skupštini grada Mata Matarić, te vijećnik Čaba Sakač, zadužen za nacionalne zajednice.

Gosti iz Hrvatske prošetali su središtem Sombora, a u zgradi Županije pogledali su čuvenu sliku „Bitka kod Sente“ i svečanu dvoranu Skupštine grada na čijem se stropu nalaze tri grba hrvatskih regija.

Primorci Tavankut2013Izaslanstvo je istoga dana, u petak 18. listopada, posjetilo Tavankut gdje ih je Jozefa Skenderović upoznala s aktivnošću hrvatske zajednice u Tavankutu. Ravnateljica OŠ „Matija Gubec“ Stanislava Stantić-Prćić informirala je goste o načinu izvođenja nastave na hrvatskom jeziku i iznijela prijedlog o suradnji tavankutske škole i institucija s područja Primorsko-goranske županije, a koja bi bila ostvarena na dobrobit nastave na hrvatskom jeziku.

Župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina u razgovoru s domaćinima istaknuo je prijedlog o suradnji Tavankuta i njihove županije, dok je gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković predložio uspostavu prijateljskih veza sa selom Krmpote u kojem žive primorski Bunjevci. Ivan Balažević, akademski slikar, podrijetlom Tavankućanin, posjetio je etno salaš Balažević, za kojega ga vežu obiteljske uspomene.

Bunjevačka nit
Zanimljivo je bilo čuti da župan Komadina i gradonačelnik Butković imaju bunjevačke korijene i da obojica vode podrijetlo iz zaseoka Krmpote, koje je naseljeno Hrvatima bunjevačkog podrijetla. Kako su tijekom razgovora u Hrvatskom domu više puta spomenuti Bunjevci, novinare iz Rijeke, koji su pratili dužnosnike, zanimalo je kako to u Srbiji postoje Bunjevci koji ne priznaju hrvatske korijene.

Tekst i fotografije: Z. V. i I. D.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima