Izložba božićnjaka i prigodnih božićnih rukotvorina u Subotici

Objavljeno: 15.12.2012. Pregleda: 64

Izlozba bozicnjaka2012-0Uoči velikog kršćanskog blagdana Božića Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost „Ivan Antunović“, HKPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta i Hrvatska čitaonica iz Subotice organizirali su izložbu „božićnjaka“ i radova članova Likovno-slamarskog odjela tavankutske udruge, koja je održana od 7. do 15. prosinca 2012. godine, u vestibulu subotičke Gradske kuće.

Katarina Čeliković iz Hrvatske čitaonice podsjetila je kako je izrada kolača „božićnjaka“ dio tradicije bunjevačkih Hrvata, te dodala da je ovogodišnja izložba dosad najveća po broju sudionika.

Izlozba bozicnjaka2012-3„Na ovogodišnjoj izložbi sudjeluju žene iz Tavankuta, Subotice, Male Bosne, Sombora, a pridružile su nam se i žene iz Udruge umirovljenika, kao i čak desetak djece. Njih 35-ero napravilo je 50 božićnjaka koji se mogu vidjeti na izložbi. Ove smo godine odlučili nastaviti i s praksom da se u župi sv. Roka organiziraju radionice za djecu i mlade, kojima žene prenose svoje znanje i iskustvo u izradi božićnjaka“, rekla je Katarina Čeliković.

Voditeljica Likovno-slamarskog odjela HKPD-a „Matija Gubec“ Jozefina Skenderović zahvalila je svima koji su došli, izrazivši nadu da će se neka od rukotvorina tijekom blagdana naći kao dar pod nečijim borom.

O „božićnjacima“ je govorila i etnologinja Judit Rafai naglasivši značaj ovakvih kolača u kulturnom nasljeđu bunjevačkih Hrvata.

Izlozba bozicnjaka2012-2„Bački Hrvati-Bunjevci ovom izložbom i kroz radionicu naglašavaju božićnjak kao dio svog kulturnog nasljeđa. Božićni kolači nam, među ostalim, govore i o tomu što oni koji ih izrađuju misle o Božiću, kako zamišljaju Betlehem, jaslice i samu božićnu priču, te što znaju o tradiciji izrade božićnjaka. Smatram da bi bilo važno iduće godine na ovoj izložbi pokraj svakog kolača staviti i narativni prilog, odnosno kazivanje o tomu tko je kako naučio izrađivati božićnjak i na koji način to danas čini“, kazala je Judit Raffai uz napomenu, kako bi bački Hrvati božićnjak trebali staviti na popis nematerijalnog kulturnog nasljeđa.

Ovom je prigodom predstavljena i „Subotička Danica“ za 2013. godinu, o kojoj je govorio njezin glavni i odgovorni urednik msgr. Stjepan Beretić, navevši kako će u ovom godišnjaku čitatelj pronaći mnoštvo sadržaja koji će ga učiniti punim dragosti i dobrih planova.

Izlozba bozicnjaka2012-1„U ‘Danici’ za 2013. godinu mladi župnik iz Male Bosne poziva da svirkom slavimo Boga, župnik župe sv. Roka u Subotici mr. Andrija Anišić govori o vjeri, a karmelićanin Mato Miloš piše o tomu da je od svijeta jača samo naša vjera. Tko voli narodne običaje, doznat će puno toga o Plavni i somborskom prelu, kako Sonćani slave korizmu, a tu je i tekst o tome kako su stari hodočastili na Jud. Također možete pročitati i što su sve mladi poduzeli ove godine kako bi porasli u vjeri“, naveo je msgr. Beretić.

U okviru otvorenja izložbe nastupila su djeca iz vrtića „Marija Petković“, koja su pjevala božićne pjesme, kao i nagrađivane recitatorice Hrvatske čitaonice – Claudia i Donna Karan.

Tekst i fotografije: Davor Bašić Palković

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima