Izložba fotografija Ivana Ivkovića Ivandekića u Pečuhu

Objavljeno: 17.09.2014. Pregleda: 38

Izlozba Klapim Pecuh2014-1U Hrvatskom klubu „August Šenoa“ u Pečuhu 3. rujna 2014. godine otvorena je izložba fotografija „Zbogom bili salaši“ čiji je autor Ivan Ivković Ivandekić iz Subotice. Nazočne je pozdravio voditelj Kluba Mišo Šarošac, a izložbu je otvorio Mišo Hepp, predsjednik Hrvatske državne samouprave.

Postav čini 30 fotografija, riječ je o izboru iz mojeg dosadašnjeg opusa. Teme su vezane za život bunjevačkih Hrvata na salašima, kakvoga je danas značajno manje. Tako danas samo možemo 'klapiti' (sanjati) ono što je nekada bilo“, kaže autor fotografija.

Klapim salasi-mBudući da sam amaterski fotograf mnogo mi znači prilika prikazati ovo čime se bavim, uz to promovirajući i kraj iz kojega dolazim. Stoga sam veoma zadovoljan prijemom. Kod ljudi koji su živjeli na salašima ove su fotografije izazvale snažna osjećanja, neki su čak i plakali, dok mlađi na fotografije gledaju tehnički, bez mnogo emocija. Ipak, one su edukativne i za njih, zbog slikom zabilježenih elemenata tradicijske kulture“, kaže Ivković Ivandekić.

Organizatori izložbe su Hrvatski klub „August Šenoa“ i KUD „Tanac“, a u sklopu otvorenja nastupio je tamburaški orkestar „Vizin“ iz Pečuha.

Izložba je realizirana u sklopu XVIII. festivala hrvatskih folklornih društava i Pečuškog hrvatskog dana koji je održan 13. rujna. Nakon Tavankuta, Subotice i Vinkovaca, ovo je četvrta samostalna izložba Ivana Ivkovića Ivandekića.

Tekst: D. B. P.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima