Izložba fotografija „Starinska kosidba“ Vesne Mores u Subotici

Objavljeno: 10.09.2012. Pregleda: 53

izlozbastarinska_kosidba2012U vestibulu Gradske kuće u Subotici se od 27. do 30. kolovoza 2012. godine mogla pogledati izložba fotografija „Starinska kosidba" čija je autorica Vesna Mores iz Osijeka. Uz ove radove nastale na Petrijevačkim žetvenim svečanostima u Slavoniji, gostujuća fotografkinja izložila je i fotografije s motivima Subotice.

Izložbu je otvorila generalna konzulica Republike Hrvatske u Subotici mr. Ljerka Alajbeg, istaknuvši kako su žetvene svečanosti zajednički motiv dva kraja.

„To je motiv koji nas spaja, sve nas koji volimo ono što se događa oko Dužijance. Vesna Mores je na zanimljiv način sačinila poveznicu ne samo s kosidbom, Dužijancom, risarima, nego i sa Suboticom", kazala je Ljerka Alajbeg.

Recenzentica izložbe i novinarka „Glasa Slavonije" Nevenka Špoljarić ocijenila je kako kroz fotografije tradicijske manifestacije, Vesna Mores pokazuje etnološke vrijednosti i zaljubljenost u etnološke korijene, „otkrivajući senzibiliziranost za čovjeka i seljački život od rada na bogatoj zemlji".

„Dokumentarna fotografija nudi svevremenost - sada i ovdje otvorenu komunikaciju kakvu možemo u dualističkom ogledu približiti konkretnim događajima s istovjetnim etnološkim korijenima - Petrijevačkim žetvenim svečanostima i subotičkoj Dužijanci. Vesna je snimila uratke za trajanje, birajući kompozicije krupnoga plana, priče u priči ili tek jednostavnom foto-ilustracijom zabilježila trenutke života. Fotografijom prenosi poruku bez oponašanja i umjetničkog dodavanja već ponuđenoj ljepoti prizora", rekla je Nevenka Špoljarić.

Organizatori ove izložbe, na čijem je otvorenju, između ostalih, bila nazočna i Vera Erl, predsjednica „Šokačke grane" iz Osijeka, bili su Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Subotici.

Tekst: Davor Bašić Palković
Fotografija: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima