Izložba „Bonjur l’ Europe“ u Novom Sadu

Objavljeno: 12.03.2017. Pregleda: 33

izlozbu bonjur l europeVrata doma 74-godišnje Dagmar Meneghello na otoku Sveti Klement nedaleko od Hvara već više desetljeća otvorena su brojnim umjetnicima, gdje u miru i intimi mogu stvarati svoja djela. Dio njezine bogate kolekcije predstavljen je u Novom Sadu na nedavno otvorenoj izložbi Bonjur l’ Europe – Primjeri intimizma i privatnosti hrvatskog modernizma. Izložba se sastoji iz dva dijela: u Muzeju suvremene umjetnosti Vojvodine prikazani su radovi koji pripadaju razdoblju prelaska iz modernizma u postmodernizam, a Galerija likovne umjetnosti Poklon zbirka Rajka Mamuzića rezervirana je za djela žena-autorica zastupljenih u kolekciji.

 

Odnos umjetnika i kolekcionara

Izložba se bavi pitanjem privatne veze umjetnika s kolekcionarom kao i modelima njihove suradnje. „Izložba u Novom Sadu nudi se kao kritički potencijal za promoviranje i konstruiranje nove pozicije Dagmar Meneghello u Hrvatskoj i široj kulturnoj zajednici, u kojoj će se jedna sasvim posebna žena izboriti za pravo na jednakost u izvođenju kulture gdje je ona sa svojim umjetnicima aktivni subjekt“, objašnjava kustos izložbe Živko Grozdanić.

Za više od 50 godina Dagmar Meneghello je sakupila preko 1.500 umjetničkih djela. Od brojnih, danas vrlo značajnih umjetnika, posjeduje njihove, ne najbolje, ali najiskrenije rane radove. Ideja da se ova svojevrsna retrospektiva njezinog života, a također i velikog utočišta hrvatske umjetnosti prikaže izvan intimnog prostora skrivenog otoka, potekla je iz dugogodišnjeg prijateljstva kolekcionarke Meneghello i umjetnika i kustosa Grozdanića.

Kultura kao lijek

Realizaciju izložbe pomogao je i Hrvatski građanski savez. „Ponosni smo što ova jedinstvena kolekcija ima svoju premijeru u budućoj Europskoj prijestolnici kulture. Sve to daje jednu veoma lijepu sliku, posebice u ovim vremenima, veoma tjeskobnim, gdje se ne možemo ponositi regionalnom suradnjom. Ovaj projekt, među ostalim, pokazuje da umjetnost i kultura imaju mehanizme kojima povezuju regiju, okupljaju ljude dobre volje“, kazao je predsjednik HGS-a Tomislav Stantić.

Izložbu je otvorio generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Velimir Pleša, istaknuvši kako je kultura dobar mehanizam u liječenju odnosa dviju država.

„Kultura ima najveći doprinos, te mi je večeras drago što se hrvatsko umjetničko bogatstvo predstavlja ovdje u Novom Sadu. Mislim da kroz kulturu možemo stvoriti najbolje odnose i zaboraviti ono što se ružno događa oko nas“, zaključio je konzul.

Kruna života

Izložena su djela Borisa Bućana, Željka Hegedušića, Ferdinanda Kulmera, Borisa Šumonje, Vere Fischer, Tonke Petrić, Nade Falout i mnogih drugih. Svoj prostor dobili su i skulptori Dina Merhav, Raul Goldoni, Belizar Bahorić... Kako autorica svakoga od njih osobno poznaje, s mnogima je i dobra prijateljica. Meneghello je posebice vezana za djela Nives Kavurić-Kurtović, za koju kaže da je bila uz nju cijeli život i prebrodila s njom razne tjeskobe. Sve su slike, kako kaže kolekcionarka, rađene prema njezinom životu.

„Umjetnici su dolazili na otok i jednostavno mu dali dušu i jednu drugu notu. Ovo je prvi put da se njihova djela mogu vidjeti u jednom javnom prostoru. Večeras je sve ovo zapravo kruna mog života“, rekla je na otvorenju izložbe Dagmar Meneghello.

Izložba je otvorena do 3. travnja. Nakon Novoga Sada, gostovat će u Sarajevu, a potom će je moći pogledati i publika u Zagrebu.

Izvor: Hrvatska riječ (Dajana Marković)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima