Izložba fotografija ,,Lica Bačke" Augustina Jurige stigla i do Kisača

Objavljeno: 04.10.2021. Pregleda: 63

jurigaNakon više mjesta u Bačkoj te susjednoj Mađarskoj, izložba Lica Bačke subotičkog fotografa Augustina Jurige stigla je i do Kisača, gdje je u prošli petak, 3. rujna 2021. godine, otvorena u galeriji SND u sklopu Slovačkog narodnog doma. Izložbu čine 43 fotografije – portreta, nastalih u proteklih par desetljeća diljem Bačke. Radovi su nastali u analognoj i digitalnoj tehnici, a odabrani su od materijala kojega je Juriga stvarao radeći kao fotograf pri Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, ali i u vlastitom angažmanu.

Ruke i oči

Kada je riječ o umjetničkoj fotografiji u vojvođanskih Hrvata, Jurigino djelo spada među najreprezentativnije. 
„Ovo je izložba koja putuje od 2010., a sadržaj se do sada mijenjao oko 30 posto. Ljudske oči i ruke nam mogu puno toga ispričati, zato radim portrete. Iz lica se može jako puno naučiti, a fotografija je znati gledati, sve ostalo uradi fotoaparat. Ove fotografije imaju priču i poruku, rječite su. Ima i jedna fotografija iz Kisača, na kojoj su lokalni obućari koji sa starim strojevima rade jako moderne cipele. Izložba je trebala biti u Kisaču odmah poslije Novog Sada, ali je zbog korone čekala. Nakon Kisača, izložba će gostovati u Baču i Tavankutu, koji će vjerojatno biti posljednja stanica", kaže Juriga. 

Nerv za emociju

Voditelj Galerije SND Michal Madacky kaže kako dugo poznaje Jurigu i prati njegov fotografski rad. Vidjevši izložbu Lica Bačke 2019. godine u novosadskoj Svilari, pozvao ga je da se predstavi i u Kisaču.  
„Juriga ima taj nerv da približi emociju kroz fotografiju. Baci emociju pred tebe, pa ti onda razmišljaj što je pjesnik htio kazati. A tu je Juriga genije. Bio sam prisutan kad je radio jedan portret, on voli popričati s tom osobom, čuti kakva je njegova priča. Onda to osjeti te škljocne kada treba. Njegove fotografije imaju jaku priču, jaku poruku. Što se tiče posjećenosti izložbe, mislim da je epidemiološka situacija pridonijela da imamo manje publike", kaže Madacky.
Izložbu je otvorio dr. Vladimir Stojanović, redoviti profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu – Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo. 
„Augustin Juriga ima potrebu da pronikne u samu suštinu duše ravnice. Najzad, Juriga u tome i uspijeva. Dalje, on prikazuje kraj u kome živimo bez uljepšavanja, s prašnjavim putovima, izboranim licima i ljude s lošim navikama. Slike Augustina Jurige su često oslobođene romantizirane predstave o ravnici. Ime Augustina Jurige nadživjeti će trenutak u kome živimo, zahvaljujući fotografijama koje zauvijek ostaju poput bilješke o ravnici, salašima i ljudima. Najzad, veličina tih fotografija je već sada potvrđena u prikazima motiva, kuća i salaša koji su porušeni. Ono što više u stvarnosti ne postoji, ostalo je zauvijek živjeti na fotografijama ovog subotičkog fotografa", kaže Stojanović.
Suorganizator izložbe bio je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, koji je financirao tiskanje kataloga. Na otvorenju izložbe govorio je i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. Osim o autoru, on je govorio i o značaju kulturne suradnje i razmjene među nacionalnim zajednicama u Vojvodini. Otvorenju je, među ostalim, nazočio i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Slovaka Vladimír Francisty. 
Na otvorenju izložbe nastupio je blues duo iz Subotice: Gordan Papić (klavir) i Zlatko Mamužić (truba). 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima