Izložba fotografija u Monoštoru

Objavljeno: 12.07.2024. Pregleda: 3

U reljefima tradicije bećara naziv je projekta KUDH-a Bodrog iz Monoštora koji za cilj ima podizanje svijesti o važnosti i popularizaciju muškog lika Šokca, kao nositelja osnovnih crta identiteta i obiteljskih vrijednosti šokačkih Hrvata. Ovime se nastavljaju projektne aktivnosti udruge koje su u prethodne tri godine bile usmjerene na promociju ženskog identitetskog kruga, monoštorskih Šokica (Tradicija u zrcalu Kraljica).
‚‚Ukoliko su Šokice bile te koje su ponajviše pridonijele kanonizaciji narodne nošnje općenito kroz probiranje, čuvanje, obnavljanje, predstavljanje, odijevanje i vrednovanje narodne nošnje kao bitnog dijela povijesti bačkih Hrvata Šokaca, onda je muški dio bio onaj četvrti stup nositelja identiteta i potrebe da se ostane na svojoj zemlji hraniteljici. U tom smislu žene su u svojim zajednicama bile te koje su činile narodnu nošnju i lik Šokice subjektom i objektom društvenog sjećanja bačkih Hrvata Šokica, a muškarci nositelji i čuvari crta identiteta i obiteljskih vrijednosti", navodi autorica projekta U reljefima tradicije bećara Anita Đipanov Marijanović.
U sklopu projekta, u mjesnoj crkvi sv. Petra i Pavla priređena je i istoimena izložba fotografija. Fotografije velikog formata prikazuju specifičnost života Šokca koji je prikazan u različitim aspektima životnog i kalendarskog ciklusa. Modeli su članovi Muške pjevačke skupine Bodroški bećari koja djeluje pri KUDH-u Bodrog.
Za izbor modela, nošnje i scenografije zaslužni su Nikola Čutura i Miljana Kovač Gladović, a fotograf je bio Đorđe Radev.
Pokrovitelji projekta U reljefima tradicije bećara su Grad Sombor i Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Koncert tamburaškog odjela HKPD Matija Gubec
  • 90. Dužionica u Somboru
  • Dužijanca u Tavankutu
  • Izložba S Božjom pomoći
  • Natjecanje u pucanju bičevima
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima