Izložba i likovna kolonija u Stanišiću

Objavljeno: 11.12.2016. Pregleda: 34

sjecanje na dalmatuHKD Vladimir Nazor iz Stanišića organizirao je VIII. Likovnu koloniju Ivan Gundić Ćiso Dalmata. Ova jednodnevna kolonija održava se kao sjećanje na akademskog slikara i pedagoga Ivana Gundića. U radu kolonije sudjelovalo je desetak slikara iz Subotice, Sombora, Stanišića i Beograda. „Članovi Likovna udruga CroArt sudjeluje od prve kolonije. Ove godine na koloniji sudjeluju naši članovi Cecilija Miler, Ružica Miković Žigmanov i Snežana Buljovčić, a svoje radove su poslali Nela Horvat i Ivan Hajder. Ova kolonija prepoznatljiva je i po gostoprimstvu i ambijentu. Traje osam godina, toliko traje i naša suradnja, a kroz to i čuvanje i njegovanje kulturne baštine. Mislim da su ovakve kolonije itekako važne“, kaže Josip Horvat, predsjednik CroArt-a.

U radu kolonije sudjelovali su i članovi Likovne grupe 76 iz Sombora Stipan Kovač i Milorad Ređenović Đene i Velo Bračulj i Slobodan Karan iz Beograda. Slike s VIII. saziva kolonije bile su izložene na manifestaciji Ikavica – govor dalmatinskih, ličkih, bosanskih, hercegovačkih i šokačkih Hrvata. Uz slike s kolonije priređena je i izložba slika i skulptura Likovne udruge Signum art iz Sinja, koja je otvorena večer prije kolonije. Izloženo je 13 slika rađenih tehnikom ulja i akrila na platnu i skulpture rađene od kamena i keramike. „Udruga okuplja umjetnike s područja Sinja i okolice. Povezuje ih ljubav prema umjetnosti, kistu, platnu, dlijetu i drugim alatima i materijalima od kojih stvaraju svoja umjetnička djela. Udruga je osnovana prije tri godine, do sada smo imali tri zajedničke izložbe, a pojedinačno naši članovi izlagali su samostalno više puta“, kazao je Vitomir Perić, v. d. ravnatelja Kulturno-umjetničkog središta iz Sinja.

Prve umjetničke veze Sinja i Stanišića uspostavili su pokojni Ivan Gundić Ćiso i Lovre Plavac iz Sinja. Te umjetničke veze nastavljene su, pa je tako Plavač bio sudionik jedne od kolonija koja je održana u čast tada već pokojnog Gundića. Ljetos je u Sinju priređena izložba slika Ivana Gundića, a sada je u Stanišiću prikazano i 19 radova umjetnika iz Sinja.

 

                                                                                                                                                                         Izvor: Hrvatska riječ (Z. V.)

 

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Međunarodni okrugli stol - O Šokcima je rič
  • Tamo gdje tuga spava u Somboru
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima