Izložba i projekcija filmova na Verušiću – „Dužijanca među pukom“

Objavljeno: 12.03.2019. Pregleda: 52

Duzijanca među pukom VerusicUBH Dužijanca je prošloga petka u naselju Verušić, nadomak Subotice, organizirala izložbu fotografija i projekciju filmova o Dužijanci. Večer je nazvana Dužijanca među pukom. Fotografije su tematizirale ris i tradicijsko odijevanje u kontekstu nekada žetvenih običaja, a danas velike manifestacije bunjevačkih Hrvata u Bačkoj. Filmski dio večeri činila je kompilacija iz više filmova koji se bave temom Dužijance, autora Zvonimira Sudarevića i Branka Ištvančića.

 

 

Foto: facebook stranica Dužijanca

Ovaj događaj je bio prilika i da se okupe prijašnji bandaši i bandašice iz toga naselja, a tiskana je i prigodna brošura o nositeljima tih titula s područja Verušića. Okupilo ih se ovom prigodom više, od onih starijih poput Jage Ivanković Radaković i Lojzije Kujundžića do mlađih, kao što je Đurđa Sudarević, udana Mecanov.
„Drago nam je da je ova večer održana, da smo se okupili i širili zajedništvo“, kaže jedan od verušićkih bandaša Ljubomir Mesaroš.
Na Verušiću se rijetko organiziraju kulturna događanja, te je ovo „gostovanje“ Dužijance među publikom pozitivno ocijenjeno. Potvrđuje to i nazočnost velikog broja mještana.
U sklopu ovog gostovanja Dužijance, u nedjelju, 20. siječnja, služena je svečana sveta misa u mjesnoj kapeli sv. Leopolda Mandića.

Izvor: Hrvatska riječ (N. S.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima