Izložba „Lica Bačke“ Augustina Jurige u novosadskoj „Svilari“

Objavljeno: 07.05.2019. Pregleda: 47

Lica BackeU nedavno otvorenom, novom prostoru za kulturna dešavanja u Novom Sadu – Kulturnoj stanici Svilara u 25. ožujka 2019. godine je otvorena izložba fotografija Lica Bačke poznatog subotičkog fotografa Augustina Jurige. Izložba obuhvaća preko šezdeset fotografija formata 40x50cm, koje su snimljene uglavnom na sjeveru Bačke, odakle potječe i gdje ponajviše stvara ovaj autor. Radovi su odabrani od materijala kojega je Juriga stvarao radeći kao fotograf pri Međuopćinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Subotici, ali i u vlastitom angažmanu. Juriga je svoj prepoznatljiv izraz stekao upravo snimajući subotičku i vojvođansku arhitekturu, djela zaštićene kulturne baštine, ali i etnografsku građu i motive iz zavičaja.

 

 

Foto: facebook stranica Svilara kulturna stanica

Prekogranično povezivanje

Izložbu su otvorili etnograf Gábor Kerner iz Mađarske, nekadašnji djelatnik Ministarstva kulture Mađarske i dr. Vladimir Stojanović, redoviti profesor Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu – Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo te voditelj projekta Kultura na dlanu u Srbiji. Koordinatorica izložbe je prof. dr. Aleksandra Dragin, redovita profesorica Prirodno-matematičkog fakulteta – Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo i koordinatorica projekta Kultura na dlanu u Srbiji.
Naime, izložbu Augustina Jurige podržala je Europska unija i to posredstvom spomenutog projekta Kultura na dlanu iz programa prekogranične suradnje IPA Mađarska – Srbija. Također, izložbu su podržali Prirodno-matematički fakultet – Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo, Eurotender iz Segedina, Fondacija Novi Sad 2021 – Europska prijestolnica kulture i OPENS.
Projekt Kultura na dlanu je zamišljen da poput mosta spaja umjetnike, lokalno stanovništvo i posjetitelje gradova Segedina i Novog Sada te poveća kulturnu i turističku ponudu šire pogranične zone Srbije i Mađarske. Upravo se to nastoji postići izložbom fotografija Lica Bačke, a Juriga je u prezentaciji svoga kraja, kako ističu organizatori izložbe, otišao i dalje – povezao je prošlost i sadašnjost, ruralno i urbano, tradiciju i moderno.

Sačuvana arhitektura

Dr. Vladimir Stojanović je prigodom otvorenja izložbe istaknuo kako je Juriga, kao izvrstan fotograf, uspio na svojim slikama sačuvati tradicionalnu arhitekturu Bačke onako kako mi kao društvo u stvarnosti to nismo uspjeli. Po njegovim riječima, Juriga je predstavljajući lica stanovnika Bačke, ujedno uspio otvoriti njihovu dušu promatračima izložbe.
U kontekstu novosadske izložbe istaknuto je kako Jurigine fotografije, osim dokumentarne, imaju i izrazitu umjetničku dimenziju. Oplemenjene su njegovim osjećajem za prošlost, ljude i njihove sudbine, tragove prošlosti i neponovljive trenutke sadašnjosti.
Inače, u sličnoj postavci ova je Jurigina izložba ranije, u proteklih nekoliko godina, bila priređena i u Subotici, Monoštoru te Keszthelyu (Mađarska).

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima