Izložba posvećena vijeku filatelije u Subotici

Objavljeno: 24.11.2020. Pregleda: 44

markiceDugogodišnji filatelist i poznati subotički kulturni entuzijast Ljudevit Vujković Lamić zaslužan je za izložbenu postavku na temu svečanog obilježavanja stotinu godina filatelije u Subotici, koja se od ponedjeljka, 9. studenoga 2020. Godine  nalazi u atriju Otvorenog sveučilišta. Iste večeri, autor izložbe i moderator Smiljan Njagul su u prigodnom razgovoru obilježili početak svečanosti posvećene ovoj lijepoj i za kulturnu povijest najvećeg grada na sjeveru države značajnoj obljetnici. U nazočnosti, za ove pandemijske prilike, posve primjerenog broja posjetitelja i uz sve mjere predostrožnosti, ljubitelji poštanskih maraka i biljega mogli su razgledati desetljećima stare i kolekcionarskom pasijom sačuvane vrijedne eksponate.

Subotica na markama

Službeno pojavljivanje subotičkih motiva na markama započinje tek sedamdesetih godina, pojavom motiva ikone svetog mučenika Dimitrija iz Pravoslavne crkve u Aleksandrovu, a potom slijede i slike znamenitih gradskih objekata. Govoreći prilikom otvorenja Vujković Lamić je istaknuo i vrijednu okolnost kako su se likovni radovi nekoliko subotičkih učenika našli na prigodnim markama u povodu obilježavanja jubileja 50 godina kampanje dječeg crtanja i slikanja pod nazivom Radost Europe. Za jedan relativno mali grad, kakav je Subotica, to je bio zbilja veliki uspjeh i filatelističko postignuće. Vraćajući se u prošlost proteklih stotinu godina subotičke filatelije, vrijedno je zabilježiti kako je najuspješnije razdoblje bilo prije i neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Do početka šezdesetih godina prošloga vijeka Subotica je, primjerice, imala između 400-500 redovitih članova gradskog filatelističkog društva, a danas društvo više uopće ne postoji. Zbog toga je ova izložba još jedan pokušaj da se, barem na tren, pokuša sačuvati sjećanje na sve ljubitelje sakupljanja i njegovanja ljubavi prema poštanskim markama. 

Datumsko obilježavanje

„Želio sam ovom izložbom ovjekovječiti proteklih stotinu godina filatelističkih aktivnosti u svom rodnom gradu, ali i na ovaj način sačuvati od zaborava jednu cijelu epohu u kojoj su poštanske marke i biljezi predstavljali važan dio svakodnevne korespondencije i formalno-pravnog funkcioniranja državne administracije. Početak filatelije u Subotici se datumski veže uz 8. studeni i evo nas danas, stotinu godina kasnije, s izložbenom postavkom na kojoj se mogu vidjeti pojedine epohe izdavanja poštanskih maraka i biljega, kao i sačuvani novinski članci i napisi o organiziranom djelovanju i promotivnim aktivnostima ovdašnjih filatelista. Nažalost, društvo filatelista je službeno prestalo s radom još u devedestim godinama prošloga stoljeća, a veza s nekadašnjom organizacijom je djelovanje kao dio Društva kolekcionara Subotice. Za potrebe ove izložbe, u limitiranom izdanju od svega dvadeset primjeraka Pučka kasina je tiskala i prigodnu tiskovinu: 100 godina filatelije u Subotici – kronologija“, kazao je u kraćoj izjavi za naš tjednik Ljudevit Vujković Lamić, doajen subotičke filatelije i autor ove izložbe.

Izvor: Hrvatska riječ ( D. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima