Izložba radova nastalih na subotičkim kolonijama „Stipan Šabić“ i „Kruparart“

Objavljeno: 20.09.2017. Pregleda: 37

kolonije Stipan Sabic i KruparartU subotičkoj Galeriji dr. Vinko Perčić do 22. rujna može se pogledati izložba koja prikazuje selekciju radova nastalih na dvije likovne kolonije koje se održavaju na teritoriju Grada Subotice – Stipan Šabić i Kruparart. Kustos izložbe je multimedijalni umjetnik i ravnatelj Galerije dr. Vinko Perčić Spartak Dulić. Izložbom su obuhvaćeni sazivi kolonija od 2011. do 2016. gdje je Dulić izdvojio ukupno 41 rad isto toliko autora. U pitanju su slike i grafike različitih stilova i autorskih poetika, kao i jedna skulptura manjeg formata. Kada je u pitanju umjetnička kolonija Stipan Šabić u selekciji su se našli radovi sljedećih autora: Goran Kujundžić, Iris Dvornik Bondara, Nera Matijević, Nora Evetović, Zita Šuhajda, Hangan Radu Cristian, Lea Vidaković, Ivica Mareković, Varga Patricia Minerva, Josip Skenderović Ago, Sándor Kerekes, Ovidiu Corneliu Salagean, Francu Tudor, Dubravko Mokorović, Serban Sabin Rosca, Hristina Zafirovska, János Sebestyén, Tanja Uverić i Mirko Molnar.

S druge strane, rad kolonije Kruparart predstavljen je radovima autora kao što su: Ivana Živić, Simonida Radonjić, Tatjana Ratković, Snježana Domazet, Jelena Vićentić, Milivoj Kostić, Miroslav Jovančić, Jasmina Jovančić-Vidaković, Ksenija Kovačević, Olivera Šipka, Jelena Sredanović, Srđan Milodanović, Petar Šadi, Višnja Nikolić, Bojan Novaković, Bojan Mikulić, Aleksandra Grbović, Andrea Krnetić Grbić, Radovan Jandrić, Vesna Lenić Kreže, Isidora Ivanović i Bilj-ana Milenković.

Kustos Spartak Dulić kaže kako je ova izložba rezultat praćenja onoga što se događa na subotičkoj likovnoj sceni i suradnje s njezinim akterima.

„Ove dvije kolonije ostavile su zanimljivog traga na ovdašnjoj likovnoj sceni. Kod kolonije Kruparart zanimljivo je to što je pokrenuta u jednom malom mjestu Bačkom Dušanovu i što su osim slikarstva svoje djelovanje proširili na grafiku – pokrenut je grafički atelje – s tendencijom da se prošire i na druge medije. Likovnu koloniju Stipan Šabić organizira udruga Croart, koja djeluje šest godina. Ova kolonija okuplja umjetnike iz zemalja u okruženju, ali i šire. Spojio sam ove dvije kolonije, možda će njihova suradnja nakon ove izložbe biti intenzivnija, a u nekoj budućnosti možda će razmijeniti i autore“, kazao je Dulić.

Kolonija Kruparart je plod privatne incijative liječnika Luke Anđelića i njegove supruge. U razvitku ove likovne manifestacije sudjelovalo je nekoliko subotičkih likovnih umjetnika, a koloniju danas vodi Ksenija Kovačević.

„Zadovoljni smo što je naša kolonija stigla do Galerije dr. Vinko Perčić. Kroz koloniju Kruparart prošao je veliki broj umjetnika. Umjetnici koje smo pozivali su zadovoljni i to nam je veliki plus da nastavimo dalje s radom“, kazala je Kovačević.

Predsjednik Hrvatske likovne udruge Croart Josip Horvat je izrazio zahvalnost što je kolonija koju organiziraju predstavljena u ovoj subotičkoj ustanovi kulture.

„Drago mi je da smo dobili jedan stručni, strogi izbor radova nastalih na naših prvih pet kolonija. Ova izložba doprinosi i većoj vidljivosti naše kolonije u likovnom životu grada. Također, ovo je poticaj i za našu suradnju s Kruparartom“, rekao je Horvat.

Izložba je otvorena u sklopu programa obilježavanja Dana grada Subotice.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima