Izložba radova od slame

Objavljeno: 26.08.2022. Pregleda: 53

Izložba radova od slame nastalih na XXXVII. sazivu Prve kolonije naive u tehnici slame održanom od 8. do 16. srpnja 2022. godine u Tavankutu, otvorena je u petak, 12. kolovoza, u Vestibilu Gradske kuće u Subotici, u okviru središnje proslave Dužijance.
Osim slika od slame koje je na spomenutoj koloniji izradilo 30 slamarki, članica tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, na izložbi su se mogli vidjeti i kupiti i drugi radovi od slame, poput slika-minijatura, čestitki, kutija, nakita i različitih suvenira. 

Nazočne je ovom prigodom pozdravila, zahvalila im na dolasku te podršci slamarkama u čuvanju tradicije i prenošenju znanja rada sa slamom na mlađe generacije, voditeljica slamarskog odjela Gupca Marija Rukavina Prćić, a izložbu je otvorila dopredsjednica Udruženja bunjevačkih Hrvata Dužijanca Ljiljana Dulić.
„Ponosna sam što sam danas tu, što imam čast kao dopredsjednica UBH-a Dužijanca otvoriti ovu izložbu, jer je povezanost slame, risara, njive, kruva i samog običaja Dužijance, po meni neraskidiva. To su dva puta koji idu svaki za sebe, napreduju svaki u svom segmentu, usavršavaju se, ali se i međusobno prepliću kao i pletivo od slame, povezano-upleteno u jednu čvrstu i trajnu vezu.
Biskup Lajčo Budanović je svojim blagoslovom i podrškom ohrabrio prvu umjetnicu u izradi slika u tehnici slame, Katu Rogić u Đurđinu, rekavši joj: ‘Samo ti, Kate, nastavi s ovom djelatnošću, bit će od ovog jedanput umjetnost’. Svjedoci smo da su ove slike danas umjetnost, koja je poznata i priznata u cijelom svijetu, a radovi od slame i danas krase kako Vatikan, tako i đurđinsku crkvu u kojoj je jedinstveni Križni put od slame, mnoge znamenite objekte diljem svijeta, ali i naše domove...

Hvala svim umjetnicama u tehnici slame što upravo imamo prilike gledati ove radove nastale vrijednim i vještim rukama uz puno strpljenja, vremena, ljubavi i što danas i ovih dana kada proslavljamo središnju svečanost manifestacije Dužijanca, možemo upravo i ovom umjetnošću hraniti svoje duše", rekla je, među ostalim, Ljiljana Dulić.
Sudionice ovogodišnje Kolonije su: Jozefina Skenderović, Marija Vojnić, Marija Rukavina Prćić, Katarina Skenderović, Vera Bašić Palković, Kata Kujundžić, Branka Vujić, Dobrinka Babijanović, Marija Dulić, Zorica Ćakić, Lozika Homolya, Katarina Hajdu, Biserka Horvacki, Karolina Ostrogonac, Marija Gabrić, Ana Šujić, Dragica Bukvić, Slavica Godar, Mira Perčić, Jadranka Kolar, Vesna Petreš, Višnja Kovačić, Jelena Skenderović, Mirjana Kopilović, Adilja Hodža, Ana Melačić, Đurđica Jurić, Ivana Vuković, Mia Skenderović i Natalija Vuković. Zahvalnice za sudjelovanje ovom im je prigodom uručio ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Izvor: Hrvatska riječ I. P. S.

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima