Izložba slika od slame u Austriji

Objavljeno: 11.03.2016. Pregleda: 38

Izlozba slama Austrija2016 1 mNakon dvije uspješne izložbe koncem prošle godine u Slovačkoj, u Pezinoku nadomak Bratislave te u Devinskom Novom Selu – slike od slame iz zbirke HKPD-a Matija Gubec iz Tavankuta nastavljaju svoje srednjoeuropsko putovanje. Sada su stigle do Austrije. Naime, od subote, 5. ožujka 2016. godine, ove se slike mogu pogledati u prostorijama Društva za muzej i kulturu u Neudorfu (Novom Selu), mjestu u kojem živi zajednica gradišćanskih Hrvata.

Izlozba slama Austrija2016 4 mZanimanje za ovu izložbu pokazao je veliki broj posjetitelja, kako iz Novoga Sela tako i iz okolnih mjesta. Zanimanje za slamarsku tehniku pokazali su također i organizatori sajmova starih obrta u Austriji. „Izložba u Neudorfu je bila iznimno posjećena, medijski dobro propraćena i po reakcijama posjetitelja se dalo zaključiti veliko zanimanje za ovu vrstu umjetničkog izričaja. Osim prezentacije specifičnog umjetničkog izričaja, izložba povezuje našu udrugu i članove s dragim ljudima koji nam pomažu u promociji slamarstva“, rekao je predsjednik HKPD-a Matija Gubec Ladislav Suknović.

Izlozba slama Austrija2016 2 mOn je najavio aktivnosti koje se planiraju realizirati u narednom razdoblju: „Naša je velika želja izložbu prikazati u što više izložbenih prostora ili galerija. Zahvaljujući dragim prijateljima i ljudima dobre volje koji nam pomažu u ovom nastojanju, nadamo se prijedlozima za nove izložbe. Izložba nastavlja živjeti svoju priču i nizati uspjehe, te prezentirati Hrvate iz Vojvodine. Naše slamarke ne prestaju s radom, pripreme su u tijeku za uskršnju izložbu, potom slijedi priprema za Noć muzeja, zatim slijedi Kolonija, a u međuvremenu su sudjelovanja na sajmovima i drugim manifestacijama sličnoga tipa“.

Otvorenju izložbe prisustvovali su upravitelj muzeja pri Društvu za muzej i kulturu u Novom Selu Felix Miletich, načelnik općine Novo Selo Stefan Mikula, te njegov zamjenik dr. Harold Ladic. U programu otvorenja nastupili su članovi tamburaškog sastava mjesnog kulturnog društva. Izložba slika od slame u Novom Selu bit će otvorena do početka travnja.

Izvor: Hrvatska riječ (I. D.)
Fotografije: Hrvatske novine

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima