Izložba Spartaka Dulića u Splitu

Objavljeno: 18.09.2016. Pregleda: 38

spartak dulic u splituU prestižnoj Galeriji umjetnina Split početkom rujna otvorena je izložba S like 2008. – 2016. Spartaka Dulića, multimedijalnog umjetnika iz Subotice. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u tom gradu, Dulić se predstavio serijom slika velikih formata izvedenih kombiniranom tehnikom na platnu. Kako u pratećem tekstu bilježi kustos izložbe Branko Franceschi, Dulićevo slikarstvo snažnog kolorita jedinstven je spoj tradicije organičke apstrakcije i apstraktnog ekspresionizma s estetikom i postupcima poniklim u suvremenom urbanom zidnom slikarstvu.

„Ekstenzivan stvaralački diskurs Dulić će kroz koncepcijske, izvedbene i materijalne aspekte najizrazitije objediniti upravo u slikarskom segmentu svog rada, a izbor slika predstavljen ovom izložbom predstavlja ga slikama izvedenim nakon 2008. godine. Njihovu zanimljivu izvedbenu metodu Dulić je razvijao u prethodnom razdoblju, što uključuje i vrlo indikativne kolaže malih dimenzija razvijenih u trodimenzionalne strukture superpozicioniranih bojenih papira. Njegove velike slike u osnovi predstavljaju svođenje prostornog kolaža na dvije dimenzije, pa ih umjetnik smatra izvedenicom kubističkog rješenja prikaza realnog prostora u dvodimenzionalnom slikarskom mediju. Od toga kreće Dulićeva akumulacija izvedbenih metoda po ključu njihove svrsishodnosti vlastitom umjetničkom izrazu pa u svoju slikarsku metodu uključuje više povijesno potvrđenih postupaka, što u konačnici njegovu izvedbu u suštini čini kompendijem dobrog dijela slikarskog iskustva 20. stoljeća ... Onima koji vole vizualne metafore ili bez njih ne mogu, Dulićeve slike otvaraju pogled na dinamičnu unutrašnjost koja svojom gustoćom podjednako snažno asocira na organizam i na stroj ili bolje reći na njihov futuristički bionički spoj. Dulićeve slike ozbiljan su doprinos bogatoj tradiciji organičke apstrakcije, stila s kojim je počela velika revolucija apstraktne umjetnosti i koji je jedna od trajnih karakteristika njenog trajanja do današnjih dana«, bilježi Franceschi.

Više informacija o izložbi možete naći na internetskoj stranici Galerije www. galum.hr. Izložba će biti otvorena do 2. listopada.

 

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Preprekovo proljeće 2024.
  • Predstavljanje ZKVH-a u Društvu hrvatskih književnika u Zagrebu
  • Uskrsni koncert u Maloj crkvi
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima