Izložba u subotičkom Gradskom muzeju

Objavljeno: 04.08.2023. Pregleda: 81

Povjesničar umjetnosti Bela Duranci (1931. – 2021.) ostavio je veliki i važan trag u kulturnom životu Grada Subotice. Bio je prvi diplomirani povjesničar umjetnosti subotičkog Gradskog muzeja, ali i u gradu uopće. Bavio se istraživanjem pretežito zavičajnih i vojvođanskih likovnih umjetnika, radom umjetničkih likovnih kolonija u Vojvodini ali i secesijom i zaštitom spomenika. Od 1959. do 1975. bio je kustos u Gradskom muzeju gdje je vodio umjetničku zbirku. Jedan je od osnivača ustanove Likovni susret (danas Suvremene galerije) 1962. godine, a idućih desetak godina i njezin stalni suradnik. Od 1975. radi u Domu kulture Gradska kuća u Subotici te sudjeluje u osnivanju ispostave za zaštitu kulturnih spomenika (Međuopćinskog zavoda za zaštitu kulturnih spomenika).
Tijekom radnog vijeka, ali i dugo potom, Duranci je surađivao s mnogim suvremenim umjetnicima iz Subotice i regije, organizirao i otvarao izložbe, pisao kritičke osvrte. Paralelno s time nastajala je njegova Kolekcija Duranci. Osim umjetničkih djela različitih autora, njegovu kolekciju čine i knjige, časopisi, vlastiti rukopisi, video i zvučni zapisi. Počev od 2011. te postupno godinama Duranci je svoju kolekciju poklonio trima gradskim ustanovama kulture: Gradskom muzeju, Suvremenoj galeriji Subotica i Gradskoj knjižnici.

Svjedočanstvo o suradnji

U namjeri da se ovi darovi, točnije njihov izbor, predstavi javnosti, u subotičkom Gradskom muzeju realizirana je izložba Kolekcija Duranci, čije su autorice djelatnice Muzeja – muzejska savjetnica dr. sc. Olga Kovačev-Ninkov i viša kustosica Ljubica Vuković-Dulić. Kako se u pratećem tekstu navodi, izložba stavlja u fokus darodavstvo kao tradiciju u Subotici dužu od jednog stoljeća, „čije djelotvorno egzistiranje pokazuje rezultate u sferi istraživanja, ali i u oblikovanju kolektivne svijesti o zavičajnoj baštini koja uvijek ima i univerzalnu točku poimanja".
Kada je u pitanju likovni dio, u postavu su zastupljeni radovi sljedećih stvaralaca: Ferenc Eisenhut, Pavle Blesić, Bogdan Bogdanović, Petar Ćurčić, Mihajlo Dejanović, Ivana Dulić, András Hangya, István Franzer, Božidar Jakac, Miroslav Jovančić, Edita Kadirić, Emil Kadirić, Ferenc Kalmár, Magdolna Ferenc, Boško Karanović, Pál Léphaft, Aleksandar Luković, Đuro Maravić, Đorđe Marković, Ferenc Maurics, Edin Numankadić, Aranka Mojak, Petar Mojak, Endre Penovác, István Szajkó, Tibor Szarapka, Gábor Szilágyi, Imre Sáfrány, Mile Skračić, Matija Skurjeni, Petar Schadi, Svetislav Šljukić, Milenko Vuksanović Čiča, József Togyerás, Sándor Torok.
„Likovna djela iz kolekcije sežu od kraja 19. stoljeća, a to je skica Ferenca Eisenhuta, pa do 2010. godine, odnosno grafike Đorđa Markovića. Većina djela iz kolekcije pripada subotičkoj, odnosno vojvođanskoj likovnoj sceni ili je riječ o autorima koji su u Subotici izlagali. Riječ je o crtežima, grafikama, skulpturama, predmetima unikatne keramike. Posvete autora na poleđini radova ili komentari koje je Duranci ispisivao, govore o suradnji sa stvaraocima ili detaljima iz privatnog života. U kolekciji su i brojne nagrade i priznanja koje je Duranci dobio, a od kojim smo izložili one najvažnije", kaže Ljubica Vuković-Dulić.
Zanimljivost izložbe svakako su likovna djela čiji je autor sam Duranci (crteži, među kojima i autoportret, akvareli i skulpture).

Knjige i rukopisi

Bibliotečka građa kolekcije čuva se u Gradskoj knjižnici.
„Duranci je bio vrlo pedantan i precizan pri stvaranju bilježaka. Danas su oni vrlo vrijedna i zanimljiva građa za istraživače zavičajne i vojvođanske likovne umjetnosti. Izložba je inicijativa da se objedini Kolekcija Duranci i kataloški obradi te prikaže javnosti, ukazujući na činjenicu da su muzeji prava mjesta za pohranu privatnih kolekcija koje će kao takve dalje ostati objedinjene i dostupne", kaže Vuković-Dulić.
Inače, na svakoj darovanoj predmetnoj jedinici nalazi se i pečat Kolekcija Duranci, kojega je upravo Duranci osmislio.
U pripremi je i katalog izložbe. Postav Kolekcija Duranci zaintereirani mogu pogledati do 10. rujna 2023. godine. Izložba će biti otvorena i u vrijeme proslave Dana Grada Subotice, čiji je Duranci nedvojbeno jedan od velikana.

Izvor: Hrvatska riječ (D. B. P.)

Foto: SUBOTICA.com

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Književni salon s Mirkom Kopunovićem
  • Godišnji koncert folklornog odjela HKPD Matija Gubec iz Tavankuta
  • Dužijanca u Bajmaku
  • Otvorenje XXXIX. Saziva Prve kolonije naive u tehnici slame
  • Takmičenje risara - Dužijanca 2024.
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima