Jasna Vojnić, savjetnica HNV-a - Budite dio strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku

Objavljeno: 08.11.2016. Pregleda: 37

strategija obrazovanja na hrvU posljednjih 7 mjeseci u više navrata smo čuli i pisali o procesu izrade nacrta Strategije obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji. Budući da je nacrt dokumenta pri kraju, razgovarali smo s Jasnom Vojnić, savjetnicom predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća zaduženom za razvojne programe hrvatske zajednice, te dopredsjednicom Odbora za obrazovanje HNV-a.

Kako je tekao proces izrade nacrta Strategije?

Nakon što mi je povjeren zadatak izrade nacrta Strategije obrazovanja, HNV je aplicirao na natječaj za dodjelu sredstava kod Fondacije za otvoreno društvo. Projekt je na našu veliku radost odobren, te smo odmah nakon toga formirali tim za izradu nacrta Strategije u kojem je do kraja procesa došlo do nekoliko manjih izmjena. Tim su sačinjavali stručnjaci iz područja koja je bilo neophodno obuhvatiti, kako bi se problematika obrazovanja sagledala iz svih kutova: za pravni kut bio je zadužen Ladislav Suknović, ekonomski Vanja Pakledinac, religijski vlč. Dragan Muharem, sociološki Marko Balažević, predškolski odgoj Nada Gabrić, školski dio Margareta Uršal, visokoškolstvo Nevena Mlinko, te za prikupljanje arhivskih podataka Anđela Horvat. Cijelim procesom sam koordinirala u suradnji s Miroslavom Keveždijem, kao vrsnim poznavateljem strateškog planiranja i voditeljem nekoliko obuka našeg tima. Projekt je bio predviđen na više mjeseci kako bi se u sklopu prikupljanja i analize podataka u svim navedenim kontekstima, kao dodatan izvor informacija obavilo i ispitivanje javnog mnijenja po pitanju obrazovanja.

U kojoj je fazi izrade trenutačno Strategija?

Ovo je sedmi i posljednji mjesec izrade nacrta Strategije. Završne radnje su u tijeku i sada se sprema uključivanje što većeg broja pripadnika naše zajednice kako bi ona objedinila sve dobre ideje i bila plod što većeg konsenzusa hrvatskog naroda. Na preporuku Fondacije, u davanje sugestija su uključeni i Hrvati iz Niša s kojima smo uspostavili kontakt i očekujemo daljnje povezivanje i razvijanje suradnje. Dokument u elektroničkoj verziji bit će dostupan i vidljiv na internetskoj i facebook stranici HNV-a od ponedjeljka, 7. studenoga, nakon čega će uslijediti javne rasprave po sljedećem rasporedu: Srijemska Mitrovica 11. 11. (petak) u 18 sati, Tavankut 14. 11. (ponedjeljak) u 18 sati, Monoštor 15. 11. (utorak) u 16.30 sati, Sonta 15. 11. (utorak) u 19.30 sati, Subotica 18. 11. (petak) u 18 sati (za roditelje, djecu, nastavnike, direktore i sve druge zainteresirane) i Subotica 21. 11. (ponedjeljak) u 19 sati (za predstavnike hrvatskih institucija).

Što biste poručili pripadnicima hrvatske zajednice?

Prije svega željela bih pozvati sve koji žele konstruktivno pridonijeti, ne samo kvaliteti dokumenta nego i tek predstojećem življenju Strategije, da dođu na javne rasprave ili da sudjeluju na bilo koji drugi način, npr. putem pisanih sugestija (poštom, mailom itd.). Želja nam je da našu, ne tako malu snagu okupimo, udružimo i koncentriramo oko istih ideja. Sugestije i komentari mogu se slati na e-mail obrazovanje@ hnv.org.rs, a svakako sve pozivam da i osobno dođu saslušati prijedloge, razmijeniti mišljenja, a na koncu i kroz druženje biti aktivni dio naše zajednice.

 

Izvor: Hrvatska riječ

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Uskrsni koncert u Novom Sadu
  • Uskrsni koncert HKPD-a Jelačić
  • Zavod u Noći muzeja otvara izložbu posvećenu Hrvatskom narodnom kazalištu u Subotici
  • Predstavljanje knjige „Tragovi trajanja“ o Hrvatskom groblju u Boki
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima