Jelačić ugostio HORKUD Golub iz Bjelovara

Objavljeno: 12.11.2016. Pregleda: 44

jelacic ugostio horkud 1Stalni posjetitelji manifestacija koje se priređuju u organizaciji Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva Jelačić iz Petrovaradina nisu u skorije vrijeme imali priliku oduševiti se jednim glazbeno-scenskim programom kao što su to mogli u subotu, 5. studenog, u amfiteatru novosadskog SPENS-a. Raskošnu scenografiju upotpunjenu članovima mješovitog orkestra, kao i glumcima kostimiranim u duhu vremena habsburške monarhije, još bolje je opisala priča naratora koji je odmah na početku predstave svima uputio pozdrav u ime Hrvatskog obrtničkog, radničkog i kulturno-umjetničkog društva Golub iz Bjelovara. 

Nabrajajući sve sekcije kojima se ta udruga tijekom 129 godina neprekidnog rada ponosi, posjetiteljima je tako predstavljen i šaljivi kuplet Slatki jadi gospojice Karoline koji će te večeri biti priređen u organizaciji HKPD-a Jelačić.

Riječ je o šaljivoj predstavi, odnosno glazbeno-scenskom spektaklu koji se u Bjelovaru tradicionalno izvodi na posljednji dan stare godine – Silvestrovo, kao čestitka građanima za Novu godinu.

Sadržaj te „glazbene predstave“ sačinjava priča o bogatoj bjelovarskoj obitelji u vrijeme secesije čija je glavna briga bila dobro udati svoju kćer jedinicu – Karolinu, a prema opće poznatim pravilima podjele na kaste toga vremena. Naizmjeničnim kombiniranjem narativnog kazivanja pripovjedača i vokalnim solo, duo i trio izvedbama poznatih starih gradskih pjesama čiji su nositelji bili glumci u glavnim, ali i sporednim ulogama uz pratnju orkestra, publici je na vjerodostojan način dočarana ljubavna priča koja je na kraju, ipak, završila sretno.jelacic ugostio horkud 2

Uz pjesme Ljubila sam crno oko, Na te mislim, Ja ljubim i mnoge druge za koje se može reći da će vječno živjeti, na publiku je osobiti dojam morala ostaviti kreativna izvedba šaljive pjesme Šic-mic, Micika čiji stihovi u konkretnom djelu oslikavaju izbirljivi karakter glavne uloge Karoline u odnosu prema profesijama muškaraca kao potencijalnim kandidatima za bračnog partnera. Gluma, neverbalna komunikacija i vokalna umješnost svih aktera kupleta bila je na tolikoj razini da bi zasjenila i profesionalne glumce-komičare.

Zanimljivo je da je cjelokupni sadržaj kupleta prikazan glazbeno, poput jedne amaterske opere. Autor kupleta Slatki jadi gospojice Karoline je Dubravko Kovačević koji je i umjetnički voditelj HORKUD-a Golub iz Bjelovara, te glavna muška uloga na sceni.

Po završetku programa prigodnu riječ uputili su predsjednik društva Golub Hrvoje Pokos, a potom i dožupanica i predsjednica Zajednice kulturno- umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, Đurđica Ištef-Benšić koja je došla u pratnji svojih sugrađana.

Bila bi prava šteta da se ovo djelo ne prikaže i u ostalim krajevima Vojvodine, napose u sredinama gdje žive pripadnici naših zajednica. Neće se pokajati. Naprotiv!

 

 

Izvor: Hrvatska riječ (P. Pifat)

Vijesti

Pogledajte sve

Moglo bi Vas zanimati...

  • 2024
    Najave i kalendar
  • Predstava Triput Bog pomaže
  • Najava: Svečana akademija povodom 15 godina rada ZKVH-a
  • XIII. Seminar bunjevačkog stvaralaštva u Tavankutu
Pogledajte sve

Obaveštenje o kolačićima